От х:

Днес в x:

Пловдивчанин: Хасковските шофьори са подложени на произвол

Мястото на ул. Странджа, където бил паркирал пловдивчанина

Шофьорите тук явно са подложени на произвол, след като могат да ги глобяват дори и когато не са нарушили закона. В това е убеден 60-годишния Наско Недев от Пловдив, чиято кола днес се оказа арестувана за неправилно паркиране. Според Наско обаче, колата му не е била неправилно паркиране и действията на паяка са неправомерни. 

Любопитното бе, старичкият му Фолксваген Пасат с хасковска регистрация близо 3 часа бе единственият арестуван на хасковският наказателен паркинг. За нарушение, за което паркингът трябва да препълнен. Всъщност на празната стоянка за прегрешили автомобили днес следобед нямаше друго МПС, освен два от паяците на общинска полиция. Единият бе нарамил стара развалина готова скрап или основен тунинг. 

Какво всъщност се бе случило? 

Недев пристигнал днес в Хасково, за да подаде документите за пенсия на свой приятел, който бил в Германия. Паркирал до НОИ на улица „Странджа планина“. На излизане от Пенсионното, видял че колата му я няма. Казали му, че я вдигнал паяк. 

Пловдивчанинът бе бесен и повика медиите, за да се оплаче от тормоза, на който смята че го подлагат. Според Наско, той не е нарушил с нищо закона. „Шофьор съм от 40 години със златен талон/без нито едно нарушение Б.А./ Знам правилата“, категоричен е той. Наистина, паркирал на тротоар, но оставил изискваното място за преминаване на пешеходци. Законът за движение по пътищата го подкрепя. В Член 94 ал 3-та е записано че: 

„.....Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 метра за преминаване на пешеходци.“ 

Наистина, паркирането по въпросната улица „Странджа Планина“ е забранено със знак, забраняващ престоя и паркирането, както и с предупредителна табела на паяк. Това обаче касае улицата, не тротоара. Още повече, че и в момента на проверката ни, там имаше 13/тринадесет/ паркирани автомобили. Някои били там още когато вдигнали колата на пловдивчанина, но както бе видно и от празния наказателен паркинг, нито една от другите коли не бе арестуван. Нито пък личеше да имат фиш. 

Потърсен за коментар, замшефът на общинска полиция Борис Христов се оказа отлично запознат със случая. „Категорично е в нарушение, видях снимките. В член 26-ти, ал. 4 от общинската наредба за Осигуряване на общественият ред при използване на ППС, ясно е указано кой може да паркира на тротоар“ категоричен бе Христов. Въпросната наредба всъщност повтаря почти буквално Закона за движение по пътищата, с тази разлика, че разстоянието за пешеходци е увеличено от 1.5 на 2 метра. Ако се вярва на Недев за мястото на което е била паркирана колата му, изискването е спазено, че и отгоре. 

За изясняване на истината Haskovo.net помоли общинска полиция да покаже тяхна снимка, направена в момента на вдигането на нарушилия автомобил. От полицията любезно отговориха, че нямат нищо против, но в момента снимките са във фотоапарата на служителя, който е с паяците. Снимките се сваляли на компютър едва вечерта. Сайтът ни е готов да ги публикува при предоставяне. 

Единственото, което би могло да бъде в разрез с нормативната база е изискването за паркиране „успоредно на оста на пътя“. На мястото до НОИ, паркирането се явява почти перпендикулярно на оста на пътното платно. Ако това е незаконно, то се пораждат интересни въпроси. Част от хасковската Синя зона е разчертана върху тротоари, като паркоместата са именно напречно, а не успоредно, спрямо прилежащата улица /пр. ул. „Добруджа“ до Енергото/

Що се отнася до Наско Недев, той се видя принуден да плати таксата за репатрирания си автомобил. Освен че трябвало да се върне в Пловдив, той бил ангажиран с обслужването на жена от Свиленград, която била на изследвания в хасковската МБАЛ. 

60-годишният мъж обаче си заминава с твърдото убеждение, че хасковските шофьори са подложени на безмилостен тормоз от страна на местните институции.

Г.Христов 

Но белият му пасат се оказал на наказателния паркирнг
На улицата има още куп паркирали автомобили, но те не бяха арестувани
В крайна сметка Недев плати глобата си, но обяви действията на полицията като тормоз
Ако изискването на закона се спазва буквално, то и част от Синята зона е разчертана незаконно
Наско Недев е убеден че е паркирал според закона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини