От х:

Днес в x:

Стягат мултинационален Трифон Зарезан в Хухла

Зимните мистерии на Хухла ще съберат тази година хора от Българско, Гръцко и Турско. Гостите са поканени на мултинационалния Трифон Зарезан на 9 февруари /събота/, от 10.30 часа. А мястото е край огъня на площада и в кръчмата в ивайловградското село.

Зарязването ще е на лозето от Трифон Зарезан, в ролята на който ще влезе известният хасковски скулптор Господин Тенев- Гуспата. След като пръчките бъдат резнати за берекет, ще се проведе и жребият за новия Трифон Зарезан. Песните на мъжката вокална група с каба гайда от Златоград и на групата на тракийското дружество в Ивайловград, ще веселят народа.

Поети с китара от София и страната ще завъртят откъм лиричната страна празника.

За настроението пък организаторите са включили наддумване – говорещо издание на вестник „Каунь”. Шаржиране на ишлеме на участниците в празника от карикатуриста Борислав Данев – Борку, който е художникът на едноименния вестник.

Помислено е и за майсторските питиета и вкусните мезета. Под формата на състезания организаторите ще напълнят софрата. Жури от фондация „Култура на виното” ще оцени най-добро домашно вино-българско, турско или гръцко.

Баш кулинарите пък ще готвят на открито. Печели, който успее най-добре и бързо да приготви десет пилета под тенекия. Не под, а и над останалите ще търсят най-добрите домашни туршии, най-лютите чушки и най-добрата лютеница. Луканки и сланина на шиш, ситни хухленски шишчета, тиквеник, баници, типичната за този край вита баница, по -известна като смок, също няма да останат скрити в тайниците, надяват се организаторите.

Пиене на вино: всеки своето да хвали и от чуждото да пие колкото си иска, ще е мотото на голямата надпревара по надпиване. Ще важи и същото за ракията.

През цялото време кукери ще гонят злите сили ще плашат и трезвениците. Хорбашиите пък ще поведат хората. В цялата пукотевица, която очаква жителите и гостите на Хухла идната събота, ще успокоят джазовите нотки. Бузуките и китарите от България и Гърция ще свирят сиртакита без граници. А когато и природата захласнато мълчи и слуша, значи, че свири формацията на акордеониста на света Нешко Нешев, обещават виновниците за предстоящото събитие.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини