От х:

Днес в x:

31 изоставени деца намериха нов дом и семейство

9 изоставени деца ще видят чужбина не само по телевизора

31 изоставени деца от хасковско са осиновени за 2012-та година, съобщи началникът на регионалната служба „Социално подпомагане“ Грета Иванова. 22 дечица са намерили нов дом в други краища на България, а 9 са заминали при новите си родители в чужбина. 7 от децата ще растат като западноевропейци, две като американци, при това в страната на неограничените възможности-САЩ. Най-голямото от осиновените е 12 години, рекорд, който предстои да бъде подобрен. Както Haskovo.net ви информира по-рано, в ход е осиновяване на 14 годишно момиче от дом „Асен Златаров“ от американско семейство от щата Пенсилвания. Подобни осиновявания са рядкост, обичайната възраст на взетите деца е от 2 до 7 години. 

Макар и внушителна, бройката на осиновените е по-малка в сравнение с предходни години, призна Грета Иванова. Причините според социалните са две. От една страна, все по-малко майки изоставят децата си. От друга-изключително успешната алтернатива в лицето на професионалната приемна грижа. Към момента в региона има 50 приемни семейства, като 47 от тях са професионални, а 3 доброволни. Професионалните майки получават заплата за гледането на децата в домашна обстановка, която е повече от прилична-около 520 лв. Освен това във всеки един момент могат да разчитат на помощта на социалните работници. В същото време настаняването в приемно семейство става много по-бързо и без смазващата бюрокрация, съпътстваща осиновяването. Самото осиновяване от приемен родител пък, става много по-лесно. 

Центърът на приемната грижа е хасковското село Динево, откъдето са половината от професионалните майки. Бум има и в Димитровград. Именно там засега е единствената професионална майка, която е взела за обгрижване и второ дете от социален дом. 

За съжаление, българите все още не желаят да се грижат за дете с увреждания, въпреки че до голяма степен преодоляха етническите си предразсъдъци, констатират социалните.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини