От х:

Днес в x:

Хасковски краевед кандидатства за Гинес с родословието на 40 000 души

Вълко Грозев с още "парещия" том II от поредицата за въгларовските родове

Писателят -краевед Вълко Грозев ще кандидатства за световен рекорд пред „Гинес“ с изследването си на пълната родова характеристика на 40 000 души. Авторът е събрал родословието на хората от 4 села в региона. Той е описал поименно фамилиите от родното му село Сусам и от Татарево, Гарваново, и Въгларово. Целият му труд е публикуван в общо 8 тома в „ Голямата родова енциклопедия“. За всяко от селата има издадени по два тома.

Поредицата приключва с изданията за с. Въгларово, които са под заглавие “Въгларово- сага за българския корен“. Вторият том за родовете във Въгларово, който е и завършващ за цялата енциклопедия, се нарича „Възречени*-въгларските родове“, излезе буквално преди ден. В него Вълко Грозев е проследил и описал 87 рода, 67 клона, 350 фамилии, 2 500 семейства с над 10 000 потомци, представени с биографии.

В изследването му има „Алея на бизнеса за президенти и фирми с въгларовски корен“, в която авторът стига до бройката 100. Според проучването му с корен от с. Въгларово са 1000 висшисти от 1945 г. до 2009 г. Имената им са описани в „Алея на потомците с висше образование и престижни професии“, като авторът отбелязва, че в тази графа попадат не само кореняците, но и снахите и зетьовете във Въгларово.

Редактор на тома е професорът от БАН Ставри Янев Ставрев, който казва за последната работа на Грозев „Въгларово има своя Омир!“.

За проследяването на корените на родовете, краеведът, който е завършил библиотечно дело, е използвал метода, която сам е разработил и нарекъл еМПРИ /Модел за поселищни родови изследвания/. Твърди, че този модел е уникален в света и има намерение скоро да го патентова.

Огромният труд, който е положил в издирването на всички кореняци, обяснява с думи прости: Целта ми е преди всичко родолюбива. Българският народ трябва да знае корените си.

*Възречени -казани още веднъж, завинаги

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини