От х:

Днес в x:

Собственикът на кучето, нахапало момче във Въгларово на свобода с гаранция от 6 хил.лв

Изображение 1 от 6

    Собственикът на кучето от с.Въгларово, което нахапа кръвожадно и почти до смърт 10-годишно момченце във вторник, излиза от ареста под парична гаранция от 6 хил. лева. Наложената му мярка може да бъде жалена от Прокуратурата в тридневен срок.

    Днес Анастас Караиванов се изправи пред съда, който трябваше да реши каква мярка да му наложи, след изтичането на 72-часовото му прокурорско задържане. От обвинението поискаха най-тежката мярка за него-“задържане под стража“. Обвинението посочи, че ако бъде пуснат на свобода, той може да се укрие или да извърши друго престъпление, защото не се ползва с добро име в обществото, а в селото, където живее е сочен като конфликтен човек. За петте кучета от породата азиатски вълкодав, които отглежда край селскостопанска постройка, не се е погрижил да бъдат безопасни те за хората от селото, за което имал и административни наказания от община Хасково. Като довод за исканата мярка беше цитирана и стара негова присъда от 1994 година, но в залата стана ясно, че по нея Караиванов вече е реабилитиран.

    Повдигнатото обвинение за Краиванов е затова, че не е положил достатъчни грижи за отглежданите от него кучета и това е довело до тежък инцидент. Ако бъде доказана вината му, то по закон наказанието е до 3 години лишаване от свобода или пробация и глоба до 5 хил.лева.

    В съдебната зала днес защитничката на Караиванов адвокатът Бистра Славеева настоя за най-леката мярка за подопечния й-“подписка“, а като довод за това посочи, че мъжът има адресна регистрация в село Въгларово, има животни, за които трябва да се грижи и няма опасност да се укрие. Освен това защитничката коментира, че Караиванов е нямало как да предвиди тежкия инцидент с детето, тъй като е направил необходимото да обезопаси кучетата. Кучето, което е нападнало момчето е било вързано на 6 -метров синджир, с 5 -сантиметрови халки и 12-сантиметрови карабинери.

    Пред съда Караиванов се разкая за случилото се. При дадената му възможност за последна дума той каза: Искам само детето да е добре.

    При гледането на мярката му стана ясно, че веднага след инцидента, той е бил до момчето неотлъчно до идването на спешните медици, а след това е изпратил хора към болницата, които да са на линия, ако се наложи кръвопреливане.

    Караиванов каза още, че е готов да помогне на семейството на пострадалото дете, което все още е в болница с опасност за живота с каквото е необходимо.

    Той отрече кучетата да са отглеждани за използване в боеве, каза, че те са били 6 на брой и са му необходими, за да пазят имота му-техниката в постройките и кравите вътре, понеже бил няколко пъти ограбван.

    „Не съм искал да стане. Ще помогна с каквото мога. Готов съм да разпродам всичките си животни, ако са необходими средства за лечението на детето. Ще съдействам с всичко на родителите. Чувствам се много зле. Аз бях там. 15 минути, докато дойде линейката, съм държал ръчичката на детето. Моля се само то да оцелее“, каза Караиванов. Той обясни, че освен кучето, което е агресирало и в момента е в приюта край Хасково, останалите четири животни от същата порода, вече са махнати от имота.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини