От х:

Днес в x:

Завишиха глобата на 3500 лева за собственика на кучето, нахапало дете във Въгларово

    Завишиха глобата на собственика на кучето, нахапало 10-годишно дете в хасковското село Въгларово, което беше с опасност за живота. Административното наказание на Анастас Караиванов бе наложено от съдия Пламен Георгиев от Районен съд – Хасково, който одобри постигнатото споразумение между прокурор Рени Тотева и адвокат Бистра Славеева.

    52-годишният мъж бе освободен от наказателна отговорност, но му бе наложена глоба, тъй като не е положил достатъчно грижи за кучето си от породата Кавказки вълкодав.

    Припомняме, че инцидентът стана на 14 юни 2022 г. във Въгларово. Тогава детето бе откарано в хасковската болница и в последствие беше транспортирано в Пловдив. Според заключението на експертите, на момчето са му били нанесени 3 средни телесни повреди, но вече е възстановено.

    По закон, с новите изменения в НПК, при наличието на определени предпоставки е дадена възможност обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност, обясни държавният обвините.

    Припомняме, че това е второ разглеждане на делото. На първото дело Караиванов получи глоба от 2000 лева, но след протест от прокуратурата, съдът го върна за ново разглеждане. Сред мотивите бе, че съдебното производство е било разгледано от незаконен съдебен състав – съдебният състав е същият, който е участвал в разглеждането на искането за вземане на мярка за неотклонение. На пострадалото дете са били причинени три отделни телесни повреди, а съдът е признал обвиняемия за виновен само по една от тях. Въззивната инстанция констатира и че не са изложени мотиви относно формата на вината и индивидуализацията на наказанието.

    Днешното решение на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Одобреното споразумение не противоречи на закона и на морала, а наложеното наказание е над средния размер и дори клони към максималния, тъй като предвидената по закон глоба е от 1000 до 5000 лева, заяви магистратът. Той уточни, че при произнасянето е спазен законът като са взети предвид данни за Караиванов, който не е осъждан, както и неговото поведение след инцидента.

    Родителите на пострадалото дете имат възможност да заведат отделно дело, в което да предявят граждански иска срещу Караиванов за причинените телесни повреди на детето.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини