От х:

Днес в x:

Ромите от Константиново: Правихме много деца щото искахме момиченце

Кирилка и Николай искали момиченце, затова правели още деца

Ромите от село Константиново, чието 5 месечно бебе умря от недохранване миналата събота, обясниха че не спирали да правят деца, защото искали момиченце. Имали само мъжки, макар че едно от 5-те им живи деца е именно момиченце. Бебето което умря обаче също бе момченце, въпреки че първоначално бе съобщено обратното. Не стана ясно дали 33 годишната Кирилка и 38 годишният Николай са смятали да спрат с него, макар че заради мизерията в която живеят губят второ бебе. Преди 6 години им починало 40 дневно бебе от пневмония. Родителите нямали пари за лекарства. 

Обяснението на фамилията бе в отговор на твърденията на съселяните им, че раждат деца заради детските и майчинството. Това били единствените им доходи, защото така и не се хващали на работа. Кметът на Константиново Димитър Дончев опитвал да им даде някаква работа, но те не щели. Бащата предпочитал да виси в кръчмата. 

От своя страна Николай пък обяви че се занимава с търговия. Разбирал от телевизори, телефони и други нещица. Доходите му били в зависимост на това какво имал да продава. Отрече че не си гледа добре децата, всички били нахранени. Починалото бебенце пък било хранено с мляко, боза и нишисте. Заключенията на патоанатома обаче са, че детето е било хранено само с каша от брашно. Организмът му така и не си набавил нужните белтъчини, имунната система се сринала и бебето умряло от скоротечна пневмония. 

За условията в които са раснали свидетелстват и думите на най-голямото дете-15 годишния Живко. Детето не е ходила нито ден на училище, защото в „училището не се вадят пари“. Момчето пасяло овце за да припечели нещо, и приемаше това за напълно нормално -“Без работа-няма пари“. 

Димитровградските социални отнеха от родителите и 5-те живи деца, за срок от поне 6 месеца. Или Кирилка и Николай ще си намерят постоянна работа или децата отиват в дом. През този период, те са настанена при вуйната Недялка Добрева, която въпреки 4-те си деца обеща че ще се грижи за тях. Роднините си охарактеризира кратко-“не ги бива в главата“.

Г.Христов

Вуйната Недялка Добрева, която ще гледа 5-те деца, въпреки че си има 4
Най-големият, Живко пасял овцете вместо да ходи на училище
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини