От х:

Днес в x:

Шефът на агенцията по виното: Само обединени можете да търгувате с Русия

Красимир Коев е вторият отдясно наляво

„Руският пазар е необятен. Руските фирми са готови да сключват сделки с български партньори, но заявяват всичко с милиони – литри и килограми. Българските фирми имат шанс на руския пазар само обединени, защото никоя фирма сама не може да изпълни поръчките им“. Това заяви днес на среща със земеделски производители и преработватели от Хасково шефът на агенцията по лозата и виното Красимир Коев. Срещата в областната администрация бе по повод неотдавнашното посещение на земеделския министър Мирослав Найденов в Русия по покана на руския му колега.

„Това беше първа среща на такова високо ниво – министри на земеделието, от поне 10 години“, обясни Коев. По негова информация в Русия е сключено споразумение за сътрудничество, а техният министър на земеделието ще пристигне в България най-късно до пролетта. „Руските делегации по правило включват огромен брой бизнесмени, които са готови да сключват сделки“, допълни Коев.

Според шефа на агенцията руснаците все още помнят българските стоки – консерви, вино, зеленчуци, месни и млечни продукти. Но трябва те да се рекламират.

„Съществува европейски фонд за промоционални програми точно за това. Доколкото знам, има одобрен само един проект на пловдивско винарско сдружение за рекламиране на продукцията им, на стойност 3.2 млн. евро. Във фонда все още има свободни 2.76 млн. евро“, каза още Красимир Коев.

По думите му целта на земеделското министерство е да увеличи обема на износа към необятния руски пазар. „Ние няма какво друго да изнасяме, не можем да пробием с изделия от тежката промишленост. Но можем да изнасяме плодове, зеленчуци, вино, розово масло“, допълни шефът на агенцията по лозата и виното.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини