От х:

Днес в x:

Щедра слука на Марица, празно по язовирите

Наско Делиев със своя сом

Рибарска слука споходи дългогодишния сомаджия Наско Делиев. Този уикенд той се завърна с 18 килограмов сом, закачен на воблер „някъде около Симеоновград“. Рибарите пазят ловните си полета, като ятак-партизанин. 

Делиев закачил хищника някъде около 17.30 часа и близо час се борил за да го измъкне. Използвал е изкуствена стръв и спинингова пръчка. Наско се надявал да постави личен рекорд за най-голям уловен сом, но когато изкарал хищника се оказало, че е с около 2 кила по-лек от свой събрат уловен преди няколко години. 

Според рибарите, сом с такова тегло е около 5-6 годишен, което го прави относително млад. Този вид рибоци могат да преживеят до 25-30 години. Другото са рибарски легенди „А ла Лохнес“ за 300 килограмови сомове и прочие чудовища в кърджалийския язовир. 

За разлика от речните риболовци, които се поздравиха с добър улов тази събота и неделя, рибарите по язовирите останаха с мършави щаранчета и кокалести каракуди. Доситеево, Книжовник, Тракиец, че и няколко частни язовирчета били като празен чувал-ни риба ни дявол. Всред рибарите се носи слухът, че наводненията от 6-ти февруари изпразнило язовирите и напълнило реките с риба. Заради проливните дъждове тогава, много язовири залпово изпуснаха част от водите си. Други пък спонтанно преляха.

Г.Христов

Рибокът бил закачен на воблер
Трофеят бил 18 кила, с около 2 по-малко от личния рекорд на Наско
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини