От х:

Днес в x:

Пожарната: Мястото на мъртвеца е мит, най-пострадал е шофьора

Винаги шофьорът е най-пострадалия

Хасковската пожарна днес разби един от митовете, битуващи сред шофьорите - за така нареченото място на мъртвеца. Според конвенционалното схващане, най-рисково при пътно транспортно произшествие е мястото до шофьора. Честите смъртни случаи на хора стоящи там са кръстили седалката със зловещото име „мястото на мъртвеца“. 

Според група аварийно спасителна дейност на хасковската пожарна, това са глупости. В 90 % от случаите потърпевшите, особено при челен удар са шофьорите. 

„Логично е. При изпреварване първо се подава страната на шофьора и тя поема първия удар“ коментира инспектор Мирослав Сариев - началник група пожарогасене и спасителна дейност към хасковската пожарна. От практиката на инспектора, шофьорите винаги имат нужда от най-спешна помощ след ПТП. Затова спасителите винаги започват спасяването именно от шофьора. Днес хасковските пожарникари нагледно показаха това, по повод световната седмица на пожарната безопасност. 

При ПТП, първо се прави дупка в автомобила и влиза спасител. Той обезопасява водача от хвърчащите парчета при предстоящото рязане на стъкла и ламарини. После се премахват стъклото - страничното и панорамното, за да се извади водача. Ако той е заклещен здраво в ламарините на помощ идват специалния комплект хидравлични инструменти. Воланът се връзва с вериги към предния мост, цялата предница се сгъва навън. В резултат волана и арматурното табло се изтеглят назад и шофьора се освобождава. 

При пълна кола с пострадали, спасяването винаги започва с човека който има най-голям шанс да се възстанови. Обикновено това са децата, а най-оптималната възраст са младежите около 20 години. Пожарникарите обаче признават, че тук нарушават правилата-при майка с бебе на теория първо трябва да се спаси майката, заради най-добра перспектива от пълно физическо и психическо възстановяване. Но като всички нормални хора, спасителите първо вадят бебето.

Разбира се възрастта е условен критерий, спасяват се първо най-пострадалите. Това понякога обаче е много трудно да се установи в смачкана кола, пълна с тела. 

Слагайте коланите, призовават пожарникарите. Има модели коли като Пежо, при които еърбег-а сработва само при сигнал от датчика в колана. Дори и въздушната възглавница да се задейства само от удара, при липса на колан динамичният удар в лицето ще бъде доста болезнен за потърпевшия. 

Що се отнася до мястото на мъртвеца, то би могло да оправдае името си само при кръстовище. В 90 % ударите там са от дясната страна на колите. Понеже шофьорите инстинктивно пазят своята лява страна.

Г.Христов

При заклещен шофьор, целият двигател се сгъва с хидравлични инструменти

Пострадала при ПТП кола се разрязва със специални инструменти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини