От х:

Днес в x:

Търсят 1 млрд. кубика газ в Свиленград

инж. Мерачев презентира технологията, която ще се използва за проучването на газовите находища в Свиленград

Нефт и природен газ се очаква да бликнат в района на Свиленград. Това обяви при презентацията на метода за проучване на блок Тракия, ръководителят на сондажите от „Овергаз“ инж. Димитър Мерачев.

Районът, който включва освен землището на община Свиленград и тези на Маджарово, Любимец и Харманли, е с площ - 914 кв.км. Сондажите ще се правят чрез подаване на сеизмичен сигнал, който прониква в дълбочина в земята и с помощта на сеизмоприемници ще се добива представа за геоложкия строеж, уточни Мерачев.

Вибрационната или още т.н.импулсна технология, е абсолютно безвредна за околната среда и жителите. „Прогнозите са смели, по аналог на това, което се случи с турската част на т.н. тракийски нефтогазоносен басейн“, коментира ръководителят на проучванията.

Друга индeксация за очакваните находища са изследвания, които са правени в миналото и докладите, с които се разполага в националния геофонд за 4-те сондажа прокарани през 70-те години на миналия век в района на селата Капитан Андреево и Генералово, и Свиленград. „Прогнозните количества са под 1 милиард куб. м., което в глобален мащаб не е много, за нашата страна е напълно достатъчно.“, посочи инж. Мерачев. По предварителни данни на територията на Свиленград има геоложки запаси от около 3 милиард кубика.“ Цифрата е чисто хипотетична, след сеизмичните проучвания тя може да бъде потвърдена, отхвърлена или повишена“, коментира специалистът от газовата компания.

Сеизмичните проучвания започват от 15-ти септември. В зависимост от метеорологичните и теренни условия, сондажите ще продължат между 60 и 80 дни.

Проучването съгласно договора, залегнал в предварителната работна програма на компанията, е 2,2 млн. евро за блок Тракия, който е с площ 914 кв.км. за 5 годишния срок на разрешението.„Овергаз“ извършва проучванията за конвенционален природен газ и нефт в лицензионен блок „Тракия” след разрешение на Министерския съвет, публикувано в Държавен вестник през декември 2010 година. Разрешителното е с продължителност от 5 години и с възможност за две удължения от по 2 години.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини