От х:

Днес в x:

Хасковлии се избиха за прегледи при софийски кардиолози

От сутрин до вечер: опашки за прегледи при софийските кардиолози

На батални сцени попадаха днес посетителите на хасковския медицински център в МБАЛ. Стотици поетапно преминаваха пред кабинети 2, 3 и 5 на центъра, в очакване да бъдат приети от тримата експерти на софийския „Пирогов”. Безплатни прегледи за хасковлии даваха столичните инвазивни кардиолози д-р Валери Гелев, Орлин Раден и Ивайла Желева. И тримата работят в софийския „Пирогов”, като някои от тях ще застъпят в Хасково за постоянно, при откриване на местното отделение през септември. Кардиолозите са единствени от визитиращите лекари в хасковската болница, които преглеждат безплатно. Дори и те не обясниха защо. Просто преглеждаха без пари, с помощта на трима лекари от местната кардиология и 5 медсестри, които тепърва ще се обучават в София на инвазивна кардиолгия.

На някои от стотиците чакащи, чакането явно им дойде в повече. Вида на нахалстващите за интервю журналисти отприщи благороден гняв-„Как не ви И срам да пререждате възрастните хора!!!!”. В действителност не прередихме никого, защото снимахме докато вървят прегледите. Ожесточеното мнозинство обаче не признаваше подобни обяснения-някой щеше да им вземе реда. А е безплатно!!!! Възпитанието си забравиха дори и хора, които вероятно трябва да възпитават внуци.

Горките внуци.

Докато хасковлията осокотяваше пред лицето на авантата, маститите кардиолози изправяха погрешни диагнози и предлагаха лечение. Напук на носещите се слухове, само единици от десетките преминали бяха посъветвани да потърсят помощ в София или в други центрове. Доста пациенти бяха препоръчани да останат в Хасково и с подходящо медикаментозно лечение да изчакат старта на местната инвазивна кардиология. И евентуално да бъдат лекувани инвазивно, ако илачите не помогнат.

Болестите на сърцето бич №1 за хората от региона. От десетилетия хасковлии страдат от високо/ниско кръвно, инфаркти, инсулти, исхемия и всякакви болести, които причиняват смърт заради ненормално функциониране на кръвоносната система.

Хасковско отделение по инвазивна кардиология ще има, след като през май тази година бе открита поръчка за доставка на модерен ангиограф. С него в Хасково за пръв път ще могат да се лекуват инфаркти и така наречения остър коронарен синдром. Досега тези пациенти бяха преправащни за София, Пловдив, Стара Загора и Ямбол. Особеното е обаче, че при острия коронарен синдром е необходима адекватна помощ в първите два часа. След тях, обикновено пациентът си отива или остава трайно инвалидизиран. Каквато бе съдбата на хасковлиите с инфаркт, досега.

Г.Христов

Чакащите бяха упорите и при необходимост, бойни
Много хасковлии имат проблеми със сърдечно съдовата система
Д-р Валери Гелев изслушва оплакванията на хасковлийка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини