От х:

Днес в x:

18 °C

150 прегледани за диабет в МБАЛ, всеки втори с отклонения от нормите

Около 150 души са преминали през кабинета в МБАЛ в кампанията за прегледи за диабет, съобщи д-р Симона Благоева, лекар-специализант по ендокринология, която провеждаше прегледите. Кампанията се проведе от 2 до 9 ноември тази година.

“При близо 60 процента от прегледаните се установи отконение от нормите. При някои от пациентите установихме метаболитен синдром, при който има повишен риск от развитие на диабет, при други новооткрит диабет, а някои са с поставена диагноза, дойдоха просто да си проверят състоянието”, уточни д-р Благоева. По думите й при половината от пациентите с отклонения е открит диабет. “По-голямата част от прегледаните бяха жени, също дами са повечето от констатираните отклонения”.

При 81-годишен пациент пък имало новооткрит диабет тип 2 като кръвната му захар била 30.1. Счита се, че при повече от 11.1 става въпрос за диабет. “Препоръчахме хоспитализация на пациента. Състоянието е лечимо, но в болнични условия”, коментира д-р Благоева.

Нейните впечатления от кампанията са, че все повече спада възрастовата граница при болните от диабет. “Вече все повече млади хора, на около 30 години, страдат от коварното заболяване”.

Препоръките са при болен от диабет в семейството човек да си обръща повече внимание. “Преди всичко е необходимо здравословно хранене и повече движение. Да се избягва бялата захар и бялото брашно”, съветват специалистите.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Л-
  л-т николов от с Г извор
  0 -3
  16:15, 19 ное 2018
  Абе да не се върна социализма там здравеопазването беше безплатно щото сега демократите казват че ---безплатен обяд няма
 • 2
  Ке
  Кенанския Маймун
  4 -2
  17:57, 19 ное 2018
  Единствените Доктори заслужаващи уважение са хирурзите , зъболекарите и акушер-гинеколозите
  .. понеже го правят с ръце ... а останалите го правят с устата , езика си или просто обслужват интересите на фармацевтичната мафия :))

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини