От х:

Днес в x:

20 °C

150 прегледани за диабет в МБАЛ, всеки втори с отклонения от нормите

Около 150 души са преминали през кабинета в МБАЛ в кампанията за прегледи за диабет, съобщи д-р Симона Благоева, лекар-специализант по ендокринология, която провеждаше прегледите. Кампанията се проведе от 2 до 9 ноември тази година.

“При близо 60 процента от прегледаните се установи отконение от нормите. При някои от пациентите установихме метаболитен синдром, при който има повишен риск от развитие на диабет, при други новооткрит диабет, а някои са с поставена диагноза, дойдоха просто да си проверят състоянието”, уточни д-р Благоева. По думите й при половината от пациентите с отклонения е открит диабет. “По-голямата част от прегледаните бяха жени, също дами са повечето от констатираните отклонения”.

При 81-годишен пациент пък имало новооткрит диабет тип 2 като кръвната му захар била 30.1. Счита се, че при повече от 11.1 става въпрос за диабет. “Препоръчахме хоспитализация на пациента. Състоянието е лечимо, но в болнични условия”, коментира д-р Благоева.

Нейните впечатления от кампанията са, че все повече спада възрастовата граница при болните от диабет. “Вече все повече млади хора, на около 30 години, страдат от коварното заболяване”.

Препоръките са при болен от диабет в семейството човек да си обръща повече внимание. “Преди всичко е необходимо здравословно хранене и повече движение. Да се избягва бялата захар и бялото брашно”, съветват специалистите.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Л-
  л-т николов от с Г извор
  0 -3
  16:15, 19 ное 2018
  Абе да не се върна социализма там здравеопазването беше безплатно щото сега демократите казват че ---безплатен обяд няма
 • 2
  Ке
  Кенанския Маймун
  4 -2
  17:57, 19 ное 2018
  Единствените Доктори заслужаващи уважение са хирурзите , зъболекарите и акушер-гинеколозите
  .. понеже го правят с ръце ... а останалите го правят с устата , езика си или просто обслужват интересите на фармацевтичната мафия :))

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини