От х:

Днес в x:

При прегледите за рак на гърдата: всяка шеста хасковлийка е с доброкачествено заболяване

При около 80 хасковлийки е открито доброкачествено изменение на млечните жлези. Това обяви началникът на Хирургично отделение в МБАЛ-Хасково д-р Живко Атанасов. Специалистът обобщи резултатите след проведените безплатни прегледи в хасковската болница по повод Световния месец за борба с рака на гърдата. Те бяха реализирани през октомври след предварително записване. Жените бяха изследвани с нов модерен ехограф за ранна диагностика на промените в млечните жлези и апарат за скринингово тестване, от който резултатите излизаха до 10 минути.

През миналия месец са изследвани над 500 жени. „От тях 60 са с мастопатия на млечните жлези, около 20 са с фиброаденоми. Направени са около 40 мамографии и малко повече ехографии на млечната жлеза.“, каза още д-р Атанасов. На всички жени с отклонения от нормалния статус е препоръчано оперативно лечение. Окончателното решение дали да се подложи на препоръчаната интервенция е на пациентката.

Според д-р Атанасов спада възрастовата граница на жените с отклонения в млечните жлези. „Много млади жени минаха профилактични прегледи, а подобни заболявания, някои от тях са при много млада възраст – тийнеджърска бих казал, а други – при малко по-възрастни. Така че в зависимост от това дали е мастопатия или фиброаденома, възрастта е различна.“, обясни д-р Атанасов.

Тази година кампанията бе под мотото „Всичко започва с едно докосване“. Целта й бе да напомни на жените, че редовният самостоятелен преглед на гърдите и периодичните профилактични срещи с лекар са решаващи за навременната диагностика и успешното лечение на заболяването. „Всяка жена трябва да опипва постоянно млечните си жлези и ако забележи бучка, подуване, втвърдяване или секреция, трябва да потърси хирургическа помощ”, категоричен е д-р Атанасов.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини