От х:

Днес в x:

23 °C

Масивните инфаркти покосяват в Хасково като при епидемия

  Хасково е на първо място процентно по масирани инфаркти в страната. Според статистиката, през звеното по Инвазивна кардиология в Кардиологичното отделение на МБАЛ – Хасково минават по 1200 души. 60 до 70 % от тях се оказват лечебни, т.е. излизат от болницата със стентове.

  За 2017 година по статистика 24 % са острите инфаркти-STEMI /б.а. – масивен, пълен инфаркт/.

  „Тези данни за мен са като в епидемиологичен район“, коментира шефът на инвазивната кардиология д-р Севдалин Топалов. Такива инфаркти са над 300 годишно, разяснява той.

  Данните за 2018 година показват, че през Инвазивното звено са минали 1280 пациенти. От тях 688 са с поставени стентове. В 308 от случаите се касае за пълен инфаркт. От началото на 2019 година до момента пациентите са 520, 314 са със стентове. STEMI инфарктите са 125.

  Малко преди обед днес на масата в операционната  в инвазивното звено също има пациент.

  Жената е на 69 години. В случая ѝ е направена диагностика, при която се оказва, че няма незасегнат съд на сърцето. Заради това д-р Топалов я изпрати за поставяне на байпас.

  Пациентката е имала оплаквания от една година, типични за стенокардна симптоматика – тежест в гърдите, вече и дори когато е в покой, парене, задух, намален физически капацитет. За първи път идва в отделението за обстоен преглед. При диагностиката докторът вижда, че е преживяла един инфаркт, който не е лекуван. Хубавото е, че при нея поне е запазена камерната функция и има предпоставка за успешна операция при поставянето на байпас, разяснява опитният кардиолог. „За радост при тази пациентка е запазена миокардната функция на сърцето, което е предпоставка за добра оперативна реваскуларизация (б.а.-коронарен байпас), след което жената ще може да живее нормален живот.“, смята д-р Топалов.

  Коментарът му в случая е, че състоянието на пациентката е в резултат най-вече на лоша здравна култура и недобра профилактика. „Непрекъснато казвам, че трябва да се наблегне на профилактиката, народът трябва да се интересува от това с какво се храни. Второ-цигарите, които пуши трябва да ги спре. Понеже и без това животът ни е пълен със стрес, това довежда до високо кръвно, висока хипертония, която обикновено не се лекува адекватно. Много хора не знаят, че имат диабет, т.нар. скрит латентен диабет, никой не си следи какъв е холестеролът му и не знае как да го контролира. Апелът ми е хората да започнат да следят тези показатели. Защото ние лекуваме последствията от това отношение, или по-скоро от липсата на загриженост към собственото здраве.“

  Д-р Топалов споделя притесненията си и от това, че през последните години наблюдава „подмладяване“ на инфарктите. Преди около 4 години е имал случай с 19-годишно момче, на което е поставен стент. Заради твърде закъснялото търсене на лекарска намеса обаче, след три дни борба, пациентът е починал.

  През септември миналата година, на 39-годишен пациент му е поставен втори стент.

  Последният фрапиращ случай на твърде млад пациент от Хасково, на когото е поставил стент, е само отпреди 48 часа.

  19-годишното момче е прието малко преди полунощ с разкъсана артерия, след силен стрес при игра на мач и фитнес тренировка. „Хоспитализират го в Спешното и му правят кардиограма. Видели са измененията и в случая, че става въпрос за инфаркт. Реагирали са толкова бързо, че буквално на десетата минута вече беше на операционна маса за извършване на процедурата.“

  Момчето е спортист, но е и от типа „фитнес маниаци“. По това, което вижда като поражения на сърцето, д-р Топалов предполага, че роля за крайното му състояние са изиграли и добавките, които младите момчета приемат за трупането на мускулна маса. При тези случаи е типично, че стената на кръвоносния съд не се запушва, а се отлепя. „Апелирам към тези фитнес маниаци много да внимават какво вземат, когато влязат във фитнеса, за да правят мускули. Не е най-важното да изглеждаш привлекателно на плажа.“, казва кардиологът.

  В момента състоянието на пациента е стабилно и след днешните прегледи мнението е, че най-вероятно ще бъде изписан утре, обясни шефът на Кардиологията д-р Антони Гогов. „За щастие състоянието му е много добро, тъй като първо е дошъл навреме – в т.нар.„златен час“. Когато пациентите с остър инфаркт са при нас навреме и има възможност за бързо справяне с виновния за инфаркта съд, тогава повлияването е по-добро.“

  За него глобалната причина инфаркти да покосяват все по-млади хора, е процесът на „подмладяване“ на атеросклерозата, която е в повечето случаи причинител на инфарктите.

  След интервенцията, момчето ще трябва да промени стила си на живот, което включва начин на хранене – да се избягват мазните храни, може да продължи да спортува, но не изометрични спортове, като вдигане на тежести, а с изотонични натоварвания – бързо ходене, плуване и колоездене, препоръчва лекарят.

  Като човек, който също ходи редовно на фитнес и д-р Гогов апелира към младите хора да не употребяват протеинните хранителни добавки, тъй като могат да се хранят пълноценно с белтъци от естествен произход.


  Профилактика

  Д – Р Топалов, кога е добре да започнем с профилактиката, за да избегнем ранни инфаркти?

  Хората над 40 години е добре да си правят профилактични прегледи поне веднъж годишно

  Какво трябва да включва тази профилактика?

  Четирите големи рискови фактори за исхимичната болест на сърцето са: хипертония, дислипидимия, диабет и артериална хипертония, и добавям – цигарите. Така че профилактиката е : измерване на артериалното налягане, холесторолът, т.нар липиден профил, и измерване на кръвната захар.

  Появиха се нови стандарти за параметрите на кръвното налягане през последните година. 145 на 90 вече се приема за нормално.

  140 на 90 е гранична хипертония, например, която трябва да се лекува само с диета и добър начин на движение.

  При тези показатели обаче трябва да ви святка лампата и наблюденията да се по-чести.

  Споделихте за храните, че е важно храненето, а вашето дневно меню какво включва, докторе?

  Предимно ям зеленчуци, плодове и от месата – бяло месо, риба. Избягвам червените меса, които са богати на холестерол.

  А за алкохола има ли позволено количество?

  Аз например понякога си позволявам бяло вино, 2-3 пъти седмично по една чаша.

  Предполагам че не пушите...

  Голям противник съм, защото бера плодовете на тютюнопушенето всеки ден.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (17)

  • 1
   От опит с близки, бих препоръчил при каквито и да било сърдечни проблеми, пациентите да се обръщат към квалифициран лекарски персонал в големите градове като София, Пловдив и Стара Загора, където има университетски болници и качеството на предлаганите услуги е високо. Намирам хасковското кардиологично отделение за разграден двор, а единственото високо у неговия началник Гогов не е за съжаление квалификацията, а самочувствието, което е неоправдано. Яд ме е, че младите кадри, които специализират там в момента, са в положение, в което зависят от Гогов, което е предпоставка за невъзможност за трупане на опит и експертиза.
   • Да
    Даниела
    27 -1
    16:17, 16 май 2019
    Правилото на златния час е абсолютно вярно, при спешен сърдечен проблем трябва да се иде незабавно в отделението по кардиология в най-близкото място. За прегледи и планови операции всеки може да си прецени къде да иде, но когато се касае за ценни минути, не е препоръчително да се пътува до друг град в никакъв случай!
  • 2
   Гю
   Гюро
   20 -7
   15:06, 16 май 2019
   И лекароидката Сашка Милева допринася мощно за днешното на кардиологията в Хасково.
  • 3
   Ви
   Вили
   34 -4
   15:37, 16 май 2019

   Прокрадва ми се лекичко съмнение и дано да не съм права.Ама ми минава през ума.Да не би пък щото имат нова апаратура и затова да отчитат много такива пътеки и даже и други болни да минават в тоя списък.Дано да не съм права ..ама си го помислих.Щото нали всички знаем че те срам нямат даже и да се отнася за здравето на хората.

  • 4
   Се
   сенсей Годжи Рю
   25 -5
   15:49, 16 май 2019
   Разбойници и крадци са в тва отделение, особено нахален и с огромно самочуствие е една пача, уж лекар, повишава тон на пациентите и се прави на професор. Не дай боже да имате проблем, но ако се наложи отивайте в Пловдив или София!
  • 5
   Па
   Пациент
   8 -23
   16:10, 16 май 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 6
   Па
   пациент
   24 -13
   16:24, 16 май 2019
   Хората не са немарливи към здравето си,моля моля!Просто в Хасково са най-големите некадърници!и вместо да си хванат пътя тъпаците стоят защото все пак носят титлата Лекар!а всички знаем,че тя е много доходоносна!Да не говорим,че дори и да ти има нещо,не го ликуват правилно или въобще не го ликуват или в най-лошия случай ти поставят измислена диагноза и те плашат!Какво да говорим!
  • 7
   Па
   Патилан
   32 -12
   16:28, 16 май 2019
   Това,което ще споделя тук е истина!
   Първо искам да кажа,че г-н Антонии Гогов е пълна нула в сегашният лекарски кардиологичен хасковски съюз.
   Второ е пълен алкохолик.
   Но да се върнем към случката с моя близък човек.
   Човекът е НЕ добре със сърцето,получи големи михури на краката ,заради болното сърце.
   Отидохме при г-н Гогов в ЧАСТНИЯТ му кабинет,където г-н Гогов ,прегледа моят близък.
   След като го пригледа (краката на моят близък бяха станали освен с мехури,бяха и много надебелени "ОТЕКАЛИ" ),та г-н Гогов ни прегледа,взе си хонорарчето за прегледа,не ни даде касова бележка за прегледа ,и каза следното е ГОЛЯМО пренибрежение,понеже близкият ми човек не на 70-годишна възраст: "Ами вашият близък е вече доста възрастен,вие какво очаквате? Да не би да е като на --20 годишен."
   С една дума ,Г-н Гогов ми каза,по заобиколен път,че моят близък може да си умре ей така,за нищото.
   Предписа му лекарства на моя близък и си ни изпрати по живо-по-здраво.
   След един месец се връщаме с моя близък отново при г-н Гогов,пак със същите симптоми,оплаквания,и г-н Гогов пак ни прегледа (да добавя само ,че този път не ни взе хонорар) и отново ми каза,че моят близък е възрастен и не може да му помогне.
   Е,питам аз,този шеф на Кардиологията в Хасково за какъв Х@Й е там,да лекува или да е оглавил банда шарлатани,дето само да се правят,че лекуват???!!!
   За това ,призовавам всички хора да се ЛЕКУВАТ в ПЛОВДИВ или СОФИЯ,там са лекарите,защото там им дават много добро заплащане,имат много добра апаратура и НЕ ЛЪЖАТ пациентите за техните болести.
   Хаковлий,лекувайте се другаде,НО НЕ и в Хасково!!!
   Цялата МБАЛ Хасково е една голяма банда шарлатани!!!!
   • Ха
    Ха
    12 -9
    17:32, 16 май 2019
    Всеки има право на избор ,къде да се лекува!Лекарите не са богове!А що се отнася до Др Гогов,той беше единствният кардиолог,който помогна на баща ми след дълго обикаляне,благодарна и възхитена съм от него,непрекъснато ходим на прегледи при него и пред кабинета му е пълно с пациенти,а това говори много за самия лекар!
  • 8
   Па
   Патилан до ХА
   6 -4
   18:16, 16 май 2019
   Ами отиди до Пловдив там е със записване
  • 9
   АВ
   А верато
   20 -7
   18:34, 16 май 2019
   Н апьлно подкрепям Гогов и Маша са нули Изгоенете ги тези рушветчии
  • 10
   07
   07098-09
   10 -4
   20:34, 16 май 2019
   Трябва да уважавате Докторите , Фелдшерите и медицинските Сестри в България .
   Защо ?
   ... Ами за една и съща работа в Америка доктора специалист взима поне 200 000 долара / година, а в България гледа да докара 30 000 лева на година
   ....
   Не си мислете че услугата е различна - виждал съм Полякиня и Филипинка пият кафе , а Баба на 70 години с памперс чака 6 часа някой да и го смени в лайната ....
   ....
   И в Америка няма такива излежавания в болниците - с инфаркт един приятел - комшия го пратиха в къщи на 7-я ден - и от там , всичко което му идва на главата - санитарка , чистене и т.н си е за негова сметка. Още ходя да му хвърлям боклука 1 път в седмицата - 8 месеца след операцията - понеже е с проходилка .
   • Па
    Пак различни
    9 -4
    00:25, 17 май 2019
    Все останалите вземат големите заплати, а само горките медицински работници са дискредитирани. Докторче, даже и ако бяхте магьосници, а вие не сте, заплащането ви щеше да е съизмеримо с това на останалите. Проблемът е точно в това, че се равнявате с чуждите си колеги, а не със сънародниците си с други професии.
   • 89
    8908-0
    6 0
    05:25, 17 май 2019
    До Пак различни
    ...
    Не съм Доктор и никога не съм искал да ставам .... Иска да акцентирам , че псуването на Доктори си е едно и също по света ....
    ...
    и това което правят не зависи от заплатата :))
  • 11
   79
   7968870
   10 -1
   20:41, 16 май 2019
   Наскоро , в Америка , водих моя приятел на колоноскопия - вкарват ги 7 - 8 пациента наведнъж , нареждат ги на един конвейр и ги работят на партида ... прегледа е към 800 долара - :))
   .....
   А на Доктора му викат Д-р Стар , понеже в ръката постоянно е с една чаша с кафе Старбъкс - такава е грижата му за пациента :))
   ...
   Затова единственото което може да ви запази е да сте умерени - ходене , леко хапване , работа на лозето , в градината ...
  • 12
   Ха
   Хасковлийка
   11 -4
   21:19, 16 май 2019
   Ами щом сме на първо място, това означава, че личните ни лекари не си вършат работата, както и Кардиологично отделение и Спешен център. Има едно нещо наречено ПРОФИЛАКТИКА, но като отидеш при личния за изследвания и той ти казва - ооо, ма нали нищо ти няма, за кво ще се тормозиш по лаборатории. Ако пък имаш леки оплаквания и се почва - това е от сезона, от нерви......и т.н. А в Кардиология така неглижират пациентите, че е цяло чудо, че спасяват някой(за щастие, мой близък го спасиха след масивен инфаркт, ноо преди туй го въртяха на шиш няколко години, не знам колко пъти го приемаха и ти изписваха, с диагноза, че е добре)
  • 13
   Ле
   Лекар
   15 -5
   22:55, 16 май 2019
   Първо - в Хасково повечето хора ходят на лекар едва, когато вече е късно. Лекарства не се приемат, а се лекуват с народна медицина от сорт -имам висок холестерол - пият пектин, ядат ябълки и т.н., а пораженията от високия холестерол са необратими, т.е. с 1 година пиене на пектин това, което е увредено не се възстановява, високия холестерол човека го е имал поне 10-15 год. преди това.
   Второ - д-р Гогов е един от малкото читави кардиолози в Хасково, просто той не е магьосник, не може цял живот да не си ходил на лекар, на 70+ години да се сетиш, че ти трябва кардиолог и да очакваш той да те излекува. Лечението на сърдечните заболявания започва ок. 40-годишна възраст, не от 60-70 +, когато вече се лекуват усложненията, например Диабет - усложненията са инфаркти, а лечението на диабета е от ендокринолог, не от кардиолог. Инфаркта вече е усложнение!
   Трето - кардиологичното отделение в хасковската болница е единственото с такъв оборот пациенти, поради причините по-горе- повечето хора отиват на кардиолог, когато са вече 60-70 годишни, става навалица и кардиолозите едва смогват, а д-р Гогов съм с наблюдение, че има добро отношение към младите си лекари.

  Хороскоп за 19.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  19.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  19.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  19.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  19.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  19.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  19.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  19.09.2019
  Последни новини