От х:

Днес в x:

Смяната на часа увеличава инфарктите и засилва депресиите

При смяната на времето – независимо напред или назад, инфарктите и инсултите се увеличават с 50 процента, а депресиите се засилват.

Това коментира пред Нова телевизия психиатърът д-р Веселин Герев. 

По думите му, основната причина за тези тревожни констатации е, че хората променят стереотипа си. 

Тези, които са здрави, понасят местенето на стрелките трудно. На тях им трябва адаптация от порядъка на 4-5 дни, за да могат да настроят биологичния си часовник на вълната на новото време. Това е така, защото всички жизнени функции са изтеглени с един час назад от ритъма, който сме придобили с лятното часово време”, допълни психиатърът. 

Проучване, правено в Германия, показва, че в понеделника след смяната на часа катастрофите се увеличават с 50 на сто. Трудовите злополуки също отчитат ръст, тъй като хората не са концентрирани в дейността си. 

Д-р Герев съобщи още, че от 5 години има подадена молба в Народното събрание за това да не се сменя часовото време.

Психотерапевтът Валентина Христова пък коментира, че промяната на сезоните влияе върху психиката на човек. 

"Есента и зимата са интровертни сезони. Преминаването от лято към есен е пренасочването отвън навътре. Човек има нужда да познава освен света около себе си и собствения си свят. Така че, есента и зимата са времето за опознаване на себе си", заяви тя. 

За превъзмогване на трудните моменти, свързани с природния преход, експертът препоръчва поставяне на конкретни цели, съчетани с лек физически труд и творчески идеи. Връзката с природата и с приятелите е спасението от есенните депресии, смята психологът.

По думите й, градинарството, готварството, приложните изкуства са форми на терапия, с които човекът от офиса може да се справи с есенните депресии.

Въртенето на стрелките е официално въведено в Европа през 1976 г. по искане на Франция. Великобритания обаче е първата държава, която го прилага още през 1908 г. 

Целта била да се използва по-активно дневната светлина и да се икономисва ток. Смяната на времето е особено популярна в зоните с умерен климат, където светлата част на деня има големи колебания през различните сезони. 

У нас тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини