От х:

Днес в x:

Болницата с китап за инфаркти, до дни ги почва безплатно

Ангиографът е готов, одобрен и чака зелена светлина от Касата

Хасковската многопрофилна болница получи трето ниво на компетентност за новооткритото си отделение по инвазивна кардиология. Най-високото в родното здравеопазване ниво/ университетска степен/ се съдържа в комплексното разрешително получено от здравното заведение, в началото на тази седмица. 

Областната болница вече е подала документи до Здравната каса за лекуване на остри сърдечни заболявания по 7 клинични пътеки. Ако договорът бъде сключен, това означава, че лечението по тях ще бъде безплатно за здравноосигурените хасковлии. Лечението включва почти всички видове инфаркти и сходни заболявания на сърцето. Досега пациентите на така наречения остър коронарен синдром по спешност се караха в Пловдив, Ямбол, Стара Загора или София. А лечението на този инфаркт трябва да започне до два часа след получаването му, иначе с9ледва смърт или инвалидизация. 

В цялата история на местното здравеопазване, Хасково е нямал инвазивна кариология и местните пациенти с инфаркт беряха душа в линейките по пътищата на България. 

Това може да се промени още в началото на декември, анонсира изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков. По думите му, няма причина Касата да протака сключването на договора, въпреки че ще е по старият НРД. Обикновено, новите договори за клинични пътеки се сключват при подписването на нов Национален рамков договор, защото обикновено се преиндексира цената на пътеките. На практика обаче това означава месец март, което ще е значително прахосничество на ресурси. От месеци, хасковската инвазивна кардиология е наела на договор софийските специалисти д-р Орлин Радев и д-р Владимир Гелов, а супер модерният Ангиограф е монтиран и готов от миналия месец. 

Г.Христов

Още новини за болницата тук.

Архитектът на инвазивната кардиология в Хасково-др Славчо Близнаков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини