От х:

Днес в x:

Режат парите за лечение на инфаркти

Високото кръвно и инфарктите морят хората най-често, но парите за тях намаляват

Клиничната пътека за консервативното лечение на инфаркт на миокарда е орязана от 900 лв на 330 лв. Това е една от не малкото пътеки които са драстично намаление в новия рамков договор между правителството и лекарите. За това предупреди директорът на харманлийската болница и председател на регионалният лекарски съюз д-р Динчо Генев. Думите му бяха умерено потвърдени и от управителят на областната МБАЛ д-р Тодор Пандов. С уговорката че не е детайлно запознат, Пандов нарече прокламираното увеличение на някои пътеки за „минимално“ а орязването на други - драстично. Д-р Генев бе далеч по краен.

Повод да потърсим лекарите бе вчерашното подписване на националния рамков договор, което мина под мотото-повече пари за здраве.

Това е блъф, категорични са много лекари от болничната помощ. Увеличението за някои пътеки е по 10-на лева, други обаче са намалени наполовина.

Болниците ще бъдат натоварени финансово и от вмененото задължение да организират търгове за лекарства на онкоболни и хемодиализата. Понеже ще заявяват много по-малки количества от досегашния възложител на поръчката, държавата, цените на медикаментите ще бъдат по-високи. А единственият приход ще е от клинични пътеки.

Министерството на здравеопазването прокламира увеличаване на парите за 187 от всички 294 пътеки. Най облагодетелствани ще бъдат Интензивните отделения, неонатологията, урологияга, хематологията и др. Там обаче пътеките са по-евтини. В същото време инфарктите и инсултите, които са главните „косачки“в региона, търпят намаляване на парите си. Примерът е с инфаркта на миокарда.

„Често срещаното консервативно лечение, е когато човекът е прекарал инфаркт на Миокарда. Преживял го е, но състоянието му е нестабилно. При изостряне, трябва да се лекува в болнична среда с медикаменти“ обясни д-р Генев. Сумата за това лечение обаче е намалена близо 3 пъти.

Увеличените пари за болниците от 708 на 958 лв, пък са само игра с цифрите. „ Разделете 958 милиона на 12 месеца. Става по 80 млн, толкова колкото се плащат и сега за болничната помощ в България. Кого заблуждават?“ вбесено коментира д-р Генев. Като регионален лидер на лекарският съюз той е гласувал против сключването на договора. Мнението му обаче не е натежало.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини