От х:

Днес в x:

Кметът си взе общинска полиция

Край на сътрудничеството на общинска полиция с държавните служби, зарече се кметът

Общинска полиция отсега нататък ще служи само за нуждите на община Хасково по опазване на обществения ред в града. Общинските полицаи няма да се замесват в акции с други държавни институции, а договорът за взаимопомощ с ОД на МВР-Хасково е прекратен. Това анонсира кметът Георги Иванов на пресконференция в общината. Градоначалникът е бесен, че на вчерашната акция на ВиК по събиране на стари задължения в ромския квартал Република, за охрана е била използвана общинска полиция. „Така, негативите на тези, които имат проблеми с плащането на вода ще се стоварят върху общината“ мотивира се Иванов. Той обяви, че проблемите на ВиК са си проблеми на ВиК и те да си ги решават сами. Няма да стане обаче с кампанийни акции, допълни кметът. Тези хора/от Република Б.Р./ са научен,и че между две акции през няколко години могат да не плащат, каза градоначалникът и даде пример с EVN и със самата община. „Като имаме проблем със събираемостта правим необходимото и си взимаме парите. През месец- два атака“ предложи план за действие Иванов. По думите му, ВиК абсолютно незаконно разкопава улиците на града, защото не са внесли необходимите гаранции, че ще си възстановят разрушенията. Дали самото прекъсване на водата е незаконно деяние, това кметът не може да каже.

ВиК реагираха учудено. „Ако сме без полиция ще стане проблем, тогава кмета пак трябва да изпраща общинска полиция да възстанови реда. Мисля че по моя начин е по правилно“ коментира управителя инж. Петко Стойчев. ВиК няма да спрат акциите по събиране на стари задължения, нито в ромската махала, нито където и да е другаде. По въпроса за улиците, Стойчев коментира че винаги са гарантирали възстановяването на увреденото улично платно. „Питайте ги дали връщат тези гаранции“ вметна той. По правило, когато улицата се възстанови, парите трябва да бъдат върнати, уточни ВиК шефът. 

От полицията пък заявиха, че тепърва ще коментират казуса с юристи. „Общинска полиция е на двойно подчинение-на кмета и на МВР“ лаконично допълниха от пресслужбата на ОД на МВР.

Г.Христов

Наличието на общинска полиция при акцията на ВиК в Република, вбеси градоначалника
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини