От х:

Днес в x:

Земетресение удари Хасково в 3 часа, няма щети и жертви

Земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер удари България с епицентър град Перник. Трусът бе отчетливо усетен в Хасково, особено в панелните блокове. Трусът продължил от 10 до 30 секунди според усещанията на хасковлии. Доста блокове в кварталите Орфей и Червена стена светнаха като коледни дръвчета, видя Haskovo.net. По данни от областният координационен център към служба Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението, няма данни за нанесени щети или пострадали. За разлика от Перник, където има паднала мазилка и срутени комини, подобни поражения не са забелязани в Хасково. По откъслечни сведения на граждани има паднали абажури и слабо закрепени предмети от вътрешното обзавеждане.

Земетръсните вълни достигнали до Хасково са с еквивалент от около 3 по скалата на Медведев Шпонхойер- Карник. Скалата по Рихтер измерва само магнитуда в епицентъра, а самите вълни и тяхното разпространение, се отчитат по МШК-64, уточниха за Haskovo.net експерти сеизмолози. Земетръсна вълна от 3-та степен по МШК не е опасна за сградите. По българският държавен стандарт в строителството, те са способни да удържат поне 7.5-8 по Рихтер, в случай че не дай си Боже, Хасково бъде епицентър.

В безопасност са и язовирите в региона. Няма напукани язовирни стени. От националните Напоителни системи успокояват, че язовирните стени са строени за да издържат трус от поне 8 по скалата на Рихтер.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини