От х:

Днес в x:

Отлагат мотокроса за юли. Зрелостник хариза "Под игото" на Йовков. Преглед на регионалния печат

"Отлагат шампионата по мотокрос за юли", водещо заглавие в "Хасковска Марица". Лошата метеорология и необходимостта от дребни корекции по трасето за взимане на европейски лиценз за подобни състезания, са причината за отлагане на надпреварата, планирана за 25-27 май. Причината за отлагането НЕ Е решението на хасковският административен съд, с което се отказва искането на община Хасково за спиране заповедта на ДНСК. В заповедта се посочва че пътните връзки водещи към хасковската мотописта са незаконни. Общината обжалва пред ВАС, но при всички положения нямаше да има време магистратите да се произнесат. Сега време ще има достатъчно.

"3895 ученици се потиха на изпит по БЕЛ"-по темата за вчерашните матури и изпити за елитните гимназии. И двата изпита бяха по български език и литература, в сряда е вторият задължителен. За 7-класниците ще е по математика, за 12-класниците по избираем предмет измежду 8, залегнали в учебната програма.

"Спират помпите на ВиК Стамболово"-чело. Общинското дружество не си плащало тока и от EVN дръпнали шалтера. От енергото посочват, че ВиК Стамболово не изплаща дори по собственият си погасителен план, сключен през януари тази година с енергопреносното дружество. Задълженията на ВиК Стамболово надхвърлят 120 хиляди лева, заради многото некоректни абонати. Общинското водно дружество бе създадено преди няколко години, но сигурно затъва. Цената на водата в общината е 1.20 за кубик и не е мръднала от години.

"Посланникът на Сащ идва в село Бисер".

И Джеймс Уорлик ще разходи костюм до удавеното село Бисер. Не че САЩ са дали нещо за възстановяване на селото.

"Вместо заплати, охраната на Тракиец на улицата", на стр.2. Напоителни системи се готвят да прекратят договора на фирма която охранява яз. Тракиец и да поемат охраната сами. Само дето не предвидили изплащането на заплати на сега охраняващите служители. Трудовите възнаграждения на 4-та охранители не се изплащат от 1 година. Шефът на Каскада "Горна Тунджа"-Стара Загора , които отговарят за язовир Тракиец Филип Шукеров, дори има наглостта да заяви че той не бил сключвал договор с никой и охраняващата фирма да съди този, който не и плаща заплатите. Този "този" всъщност е министърът на земеделието Мирослав Найденов, към чието ведомство е язовира. Към същото ведомство са и "Напоителни системи", но Шукеров не знае нищо за заплати. Държавата стана работодател за пример.

"Държавата плаща на чиновници да глобяват бизнеса"-дописка от вчерашната пресконференция на областното БСП което се върна от конгреса на партията столетница. БСП си е поставило за задача да бута властта на всяка цена. Ако не друго, то поне логиката им е желязна-държавата се превърна в мащеха и непрекъснато се опитва да глоби и санкционира бизнеса и обикновения човек. Няма как да не бъдем по съгласни.

"Отлагат хасковския мотокрос за юли" чело на "Новинар юг. Докато оправят разсипаната от дъждовете писта, ВАС вероятно ще се произнесе дали пътните връзки към съоръжението са законни. Ако ВАС потвърди решението на ХАС, че връзките са незаконни, тогава участниците на източноевропейското първенство по мотокрос ще използват алтернативен черен път, като миналата година. Състезанието ще се проведе на 7 и 8 юли.

"Баба вида виси с 50 бона, ВиК вкара багерите". Само една улица в ромската махала дължи над 50 хиляди лева за вода. Ромите нямат пари, но като видят багерите и намират по 200 лв, с които започват разсрочено плащане на сметките си,достигащи понякога до 3 бона и повече. ВиК няма да спре докато не съберат поне 2/3 от задълженията си в този и другите квартали.

"Заради борчове, стамболовско на сухо". Там проблеми има самото ВиК, след като EVN му спряха тока. И там има борчове, но общинското дружество не може да си ги събере.

"Интернет забави миниматурата в Долно Ботево" стр 2-ра. Прекъснат интернет забави провеждането на изпита за седмокласниците в стамболовското село Долно Ботево, та учители трябваше да ходят до Стамболово за да разпечатат листите. Забавянето не е съществено и изпитът се зачита. Същевременно училищата прекъснаха безжичният си интернет за големите матури. Целта на мярката е да не се преписва от смартфоните, макар по закон, всички мобилни телефони на учениците трябва да са надлежно изключени.

Темата за матурите продължава с информацията , че оценките от зрелостните изпити ще станат ясни на 11 юни. Всеки зрелостник ще може да си ги провери с входящият номер, с който е държал изпита.

Куриозът от вчерашните матури: "Матурант разтовареи Вазов от "Под игото", хариза го на Йовков". Зрелостник на Дървото обяснил, че с теста се справил горе долу, но по съчинението не писал много щото не бил учил..Йовков. Искал да му се падне Ботев, за да се справи по-добре. Чака оценка от матурата за да кандидатства Биология в Пловдивският университет. Други пък, като Иван от Механото, се надяват просто да вземат матурата и средното, и да заминат за чужбина. Иван дори не си направил труда да пише за Вазов, надявайки се, че с въпросника е хванал заветната оценка. Друг от Механото, Бекир Бекир от Зорница пък има 4-ка от матурата по български, но...получена на два пъти. Момчето имало две двойки от предишни явявания. И сега не изневерил на себе си-тестът попълнил на тото. Тоя път се надява да се справи.

Дали, дали , ама надали. За много зрелостници българският не просто не е майчин, а направо чужд език.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини