От х:

Днес в x:

Венци Виделов за бадминтона, Световните игри и пътуването

Венцислав Виделов е хасковското присъствие в селектирания отбор по бадминтон на България на Световните ученически игри в Португалия. Силно представяне, слабо класиране, коментира накратко шестото място на отбора десетокласникът от ПМГ. Освен селектирания отбор, на игрите участват като училищен отбор бадминтониските от Финансовата гимназия – те са 7-ми в света. Още един отбор представя българския ученически бадминтон в Португалия – училищен отбор момчета от Русе.

Отборът на ПМГ е силен миналата година, когато научават за Световните ученически игри. Искат да участват като училищен отбор, но се оказва, че заради възрастовите ограничения (8-10 клас), само Венци има шанс. Тогава се свързва със селекционера Слънчезар Цанков от Стара Загора и така влиза в състава на селектирания отбор. Всички в бадминтона се познават в България и се знаем кой кой е и какво може, обяснява Венци. Самият той тренира и се състезава от 9 години, като никой друг спорт не предизвиквал стръв за участие у него до този момент. В момента тренира при Станимир Стойчев в бадминтон клуб „Хасково”.

Игрите вървят през седмицата 1-7 май в два португалски града – Обидос и Калдeс де Райна, на около 70-80 км от Лисабон. Класирането е само отборно. Водят Китай при момчетата и Тайпе (Chinese Taipei, Тайван) при момичетата. На наивния ми въпрос кое му е било по-голяма стръв – бадминтона или пътуването до Поругалия, Венци изстрелва на мига – бадминтона. Доволен е от играта си, но хвали най-много съотборника си Владимир Шишков, който няма загубен мач, включително и от китайците.

Организацията на игрите е като за световно. Освен бадминтона, програмата на младите хора включва разходки и запознанства – помежду им и със забележителностите. Екскурзоводи са им техни връстници от местно училище по туризъм и хотелиерство. Калдес де Райна е малко градче и няма night life, разказва Венци. Най-близкият нощен клуб е поне на 5 км извън града и на никой от младежите през ум не му минава да ходи там. Тийнейджърите от градчето се събират в паркчета, по ъгълчета – някъде, където няма никой, на когото да пречат и си правят парти. Така бадминтонистите попадат на DubStep парти в големия парк на Калдес де Райна около полунощ. Никой не прави забележка, на никого не пречим, разказва Венци. И да, безопасно е, в Калдес де Райна всички се познават, отговаря на логичния ми въпрос той.

Вижте по-долу фоторепортажа на Венцислав Виделов, който е и обещаващ млад фотограф.


Владимир Шишков няма загубен мач
Разходката на плажа е за снимки за спомен и размяна на фейсбук, скайпи, имейли.


Среднощно парти на улицата
Цветя на пазара в Калдес де Райна. Пазарният площад се разчиства привечер
Мозаечни пана и графити има могат да бъдат видени навсякъде. Изкуството е толкова много, че чак се обезценява.
Голямата и красива градина. Старинната сграда е била училище, в момента не фукционира и също става терен за партита.

В градината
Средновековният замък е свързан с кръстоносците
Бадминтониските от Финансовата гимназия. Снимки: Венцилсав Виделов

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини