От х:

Днес в x:

Родители винят учителка в тормоз. Учители: тормозените сме ние

Ангел Райчев и майка му Диляна обвиняват класната в психически тормоз

Родителите на 11-класника от Механото Ангел Райчев обвиниха директно класната на сина им Татяна Йорданова, в системен тормоз върху детето им. Класната непрекъснато се заяждала със сина им, заплашвал да го остави без оценка за срока и най-вече категорично отказвала да признае извинителните бележки носени и от Ангел. Не зачитала бележки от родители, от лекари, че дори и издаваните от клуб по силов трибой Бяла Мечка, където Ангел тренира. Младежът е е шампион на България, като на държавното в края на април счупи 4 национални рекорда.

Неизвиняването на отсъствията довело до там, че заради прескочен лимит от 5 неизвинени отсъствия, детето е дадено на социалните за спиране на детските. Постоянните забележки и пререкания депресирали синът, който си го изкарвал в къщи-изпадал в ярост или пък го спохождала меланхолия. В клас момчето се стараело никак да не предизвиква учителката си. Но и това не помагало. Майката изтърпяла ситуацията цяла година, но отказът да се зачете участието на сина и в държавното първенство по силов трибой, преляло чашата на търпението.

Любопитното е, че бележката издадена от треньорът Живко Архондев удостоверяваща, че Ангел е бил на състезание на 27 и 28-ми април е била резюлирана от директора на гимназията Ангел Бързев с „да се извинят отсъствията“. Г-жа Йорданова обаче отказва да изпълни разпореждането на шефа си. „Ако ви издадат неправомерна заповед, вие трябва ли да се подчините“ заяви тя, потърсена за коментар.

„Кой командва в това училище, след като учител не се съобразява с директора си“ чудеше се майката Диляна.

Класната обаче има три аргумента. Първо-бележката няма изходящ номер от клуба. „Откъде да знам, че той е спортист към някакъв клуб? Предварително не съм била уведомена“ обоснова се Татяна Йорданова. Второ-извинителната бележка трябвало да бъде предоставена 48 часа преди датата на състезанието, а не постфактум. „Няма такъв закон. Това може да е само по вътрешният правилник на училището“ коментира началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов. Тоест, дали ще се зачете бележката е решение на директора, който вече се е произнесъл.

Третият аргумент на Йорданова, обаче е железен: По това време Ангел нямал състезание. Думите и бяха потвърдени от учителят по английски Георги Славов. „Ангел бе в петък/27.04/ на училище първите 4 часа. Най-демонстративно излезе за последните два, които бяха при колежката“ свидетелства той. Засечка с треньора Живко Архондев потвърди, че състезанието е било на 28 и 29-ти април в Дупница.

Нямам лично отношение. Освен него, съм подала на социалните общо 9 деца от класа, които имат 5 и повече неизвинени отсъствия, казва Йорданова. Това било изискване на закона, за неизпълнението на което, се търси сметка от самия учител.

Татяна Йорданова е класна на Ангел Райчев от 4 години. Описва го като проблемно дете. Не е побойник, но тормози по-малките ученици. Особено се оплакват от него учителите. Тя и Славов споделиха за случай в който момчето извадило купа и демонстративно започнало да се храни в час. Не престанало дори и при забележката на учителката. „Има една колежка, която цяла година влизаше с крайно нежелание в този клас, заради него“ каза тя и допълни, че всички нейни колеги се оплакват от момчето. За 4 години пък, майката само един единствен път дошла на родителска среща, а такива се провеждали поне три пъти годишно. Бащата пък не се е вясвал.

Вероятно на тази родителска среща, се е случил сблъсъкът между майка и класна, след който е започнало всичко. „Скарахме се. Пред всички майки разкритикува детето ми и аз и се озъбих“ казва Диляна. Според нея това е унижение и никоя учителка не трябва да си го позволява. Оттогава започнал тормозът с отсъствията. Преди това, класната и Ангел се спогаждали-дори момчето било за кратко отговорник на класа.

„В момента и хляба и ножа е в ръцете на учителите. Това е произвол“ категорична е Диляна, която е изпратила жалби до всички възможни институции, включително и министърът. От местната просвета съобщиха, че ще бъде извършена проверка, но евентуални наказания са в правомощията на директора или педагогическия съвет.

Г.Христов

Ангел се определя като кротък и избягващ неприятностите
Според Татяна Йорданова обаче, тормозени в Механото са учителите
Че Ангел е бил на състезание свидетелстват и материали в пресата
Поводът за конфликта-извинителната бележка от клуба по силов трибой. В червено е резолюцията на директора Бързев, отсъствията да бъдат извинени
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини