От х:

Днес в x:

14 °C

Да срещнеш красив чужд непознат в Месинджър, или измама 419

Какво свърза успешен американски хирург във военен лагер и английски главен корабен инженер. А какво е общото между българка, консултант за недвижими имоти от висок сегмент и друга, работеща във финансовата сфера. Героите дават възможност за много и различни истории, но всъщност е една - измама 419.

Това не е броят на жертвите, а член от Наказателния кодекс (НК) на Нигерия, който криминализира онлайн измами. Много от атаките през различни схеми, завършващи с искане на пари, идват от тази страна, както и други африкански държави. Сред тях са и т.нар. романтични измами, а извършителите им се наричат Фейсбук или любовни измамници (скамъри от англ. scammers), които действат и през други платформи или сайтове за запознанства. И въпреки че това се извършва от години, случаи са описвани и в чуждите медии, полицейски служби от различни държави си сътрудничат в опит за разкриване на мрежите, напредъкът е малък и въвличането на хора в емоционални виртуални връзки с цел измъкване на едни пари продължава. "Дневник" се срещна с две пострадалите от измама 419 жени.

"Това не са любовни съобщения със сърчица, а стратегия"

Искра Кирилова разказва историята си без притеснение, защото иска тя да стигне до повече жени и ако може някои от тях да бъдат предпазени. Разказва, че в България никъде няма информация за това престъпление и как човек може да разпознае измамниците. След като разбира, че е станала жертва, започва свое разследване на схемата. Установява, че става въпрос за престъпна група, в която членуват млади африканци - в повечето случаи от Нигерия.

"Фалшивият профил, който бяха създали и през който ми писаха беше на добре изглеждащ мъж, хирург. Завършил в Стокхолм. Бяха изредили реални болници, в които е работил. Този човек наистина съществува, но те са "откраднали" самоличността и снимките, чрез които разказват някаква история. Профилът не се поддържа особено активно и човек трябва да се порови, за да види съмнителни неща", разказва тя.

Допълва, че реалният човек, чиито снимки измамниците са ползвали, е много успешен хирург и живее в Ню Йорк. Открила го чрез сайт за разпознаване на хора по снимки и е разбрала, че от година той знае за кражбата на самоличността му.

Романтичната измама с нея започнала през чат приложението на Фейсбук - "Месинджър". В разговорите се усещало джентълменско отношение, активни, но без да се досажда. "Не става дума за вяли любовни съобщения със сърчица и т.н., а стратегически - първо всеки ден с едно съобщение от типа "Добро утро. Как си? Какво закуси? Какво ще правиш днес?. Следва включване следобед с въпрос как минава деня ти? Едно целенасочено внимание", спомня си Кирилова. Тя пази цялата комуникация.

Емоционалните загуби са по- големи

Кирилова разказва, че в началото разговорът бил от вял. Някои от пратените съобщения прочитала, други - не. "В един момент взе да ми става интересно", спомня си тя.

"Докторът" бил част от военен лагер и пътувал често, представял се за вдовец. На третия месец от комуникацията им разказал за нападение, той не успял да се прибере в САЩ и трябвало да вземе цивилен полет. Нямал обаче достъп до акаунтите си поради мерки от сигурност и му трябвали средства.

В нейния случай не се е стигнало до изпращане на пари, защото случайно се е срещнала с друга българка - жертва на същата измама. Тя й разказала своята история. (надолу в статията).

След разговора между двете, Кирилова разгледала лайковете на снимките на фалшивия профил. След като го питала защо успешен американски хирург на средна възраст има приятели много млади африканци, той я обвинил, че няма респект към личното му пространство. "Трябваше да се почувствам виновна", разказва тя. След това отказала контакт, ако не се видят на видео разговор. Реалният човек обаче имал много видеа на профила си - все на медицинска тематика. Измамниците са ги свалили и манипулирали. "Аз виждах човека в неговия кабинет и той ми говореше. Разговорът беше кратък. След това връзката прекъсна. Нямах възможност да питам нещо. Те са го направили мъжът да говори повече и жената да няма много възможност за реакция. Но аз и да задам въпрос, щеше да се прекрати връзката и да напише - скъпа, много е лоша връзката", казва Кирилова.

По думите й загубата на пари не е големият проблем, а това е емоционалната загуба от такава комуникация.

"Измамниците работят по най-фините емоции - дали ще е чувство на самота, или неудовлетворение, или моментна криза. Създават се емоционално зависимости, които аз намирам за много по-опасни, отколкото да изпратиш 1000 евро някъде, което разбира се е глупаво, но когато човек се води от емоции, не се води от разум. Покрай социалните мрежи наблюдавам зловеща тенденция, че хората имат голяма нужда от споделяне и харесване, което води до хиперактивност онлайн, което е психологическа нагласа на дефицит и това се използва от тях много добре. Целта на занятието е да се направи емоционална зависимост и връзка и започват да искат пари. Те са доста добри в общуването и това не е никак безобидно. А в България няма подробна информация."

Не е сигнализирала българските разследващи власти, защото не вярва, че могат да направят нещо. Докладва измамния профил през австралийски правителствен сайт, който е посветен на романтичните онлайн измами, съдържа информация как да се разпознават и дава предпазни съвети.

"Много неприятно чувство е, защото са ти влезли в душата, в най-интимните емоции. Не говорим за секс, а за това да повярваш, че могат да ти се случат едни прекрасни неща и да си много щастлив. Работят с емоционални дефицити и това може да има пагубен резултат", разказа Кирилова.

Какво знае ГДБОП

"Профилът на жертвите е жена на средна и малко по-нагоре възраст, самотни, говорят добре английски език, разумни, някои търсят контакти в интернет, други ги намират и контактват от "профили" на американски адмирали, генерали с хубави униформи или лекари с чудесни снимки. Има и големи бизнесмени, които уж работят по нефтени платформи. Това са профилите, които впечатляват. Често тези мъже обяснват, че са в развод, а бъдещата бивша съпруга му е блокирала сметките. Затова той няма достъп до милиардите или милионите, които притежава и му трябват малко пари. Има и други сценарии".

Това каза за "Дневник" шефът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев. Той потвърди, че извършителите са организирани престъпни групи от Нигерия, Гана, Кот д`Ивоар. По член 419 от Наказателния кодекс (НК) на Нигерия това е криминализирано деяние и там имало цяла държавна структура, която се занимава именно с тези измамници, но тя не може да се пребори, защото това е национален бизнес. "Този бизнес е много развит там. В него са включени добри адвокати, психолози. Нигерия е държава, в която английският е майчин език. Има качествени училища, в които можеш да научиш перфектен английски. Това е голяма бизнес ниша и в нея има много образовани хора".

Явор Колев обяснява още, че в Англия и Америка са мулетата на групите. "По данни на Интепрол 60% от времето и усилията на престъпните групи са насочени към набиране на мрежи от мулета. Не е толкова сложно да се напише код, вирус или да се измами човек. Но е много необходимо групата да има доверено муле, което като му се изпратят 50 хил. евро, то да върне 45 или 47". На мулетата жертвите на романтичните измами превеждат парите, за да спасят виртуалните си любим/и.

Не си виждал човека, а се превръща във връзка

Сценарият на романтичната измама се повтаря и при другата жена, с която разговаря "Дневник". Тя изпраща и пари, пожела анонимност и предупреди, че ще разкаже без подробностите.

"Ужасно ме е срам. Твърдя, че съм образован човек. Това, което се случи беше резултат от много фактори", започва разказа си жената. "Има такава дълбочина на разговорите. Това в един момент се превръща във връзка. Макар да не си виждал човека, той става част от живота ти". И тя пази цялата история на комуникацията си с измамника.

Не е била активен онлайн потребител, не е търсела отношения с мъже онлайн. В началото не била склонна да разговаря с него. "До ден днешен не мога да си обясня защо приех тази покана за приятелство. Хареса ми мъжа на снимката, много инстинктивно беше". Разговорите били възпитани, проявявала се емпатия и грижовност. "И когато на човек, включително на мен, му липсват тези неща е склонен да я приеме. Комуникацията продължила около месец-месец и половина. След това разговорът се прехвърлил към "УотсАп" и "Вайбър". С номера на телефони, които са закупени от САЩ или Англия.

В началото на разговора им мъжът, който се запознава с нея се представя за главен корабен инженер, живее в Англия и е вдовец. Във времето всяко нещо, което е пораждало някакво съмнение е намирало съответен адекватен отговор. Жената е говорила с измамника по телефон много пъти - по 1, по 2 часа. Той е искал видео разговор, който обаче не се състоял първо по технически причини, а после в кораба имало толкова лош образ, че не се виждало кой е насреща.

На четвъртия месец той тръгва на път. Пише й, че възникват проблеми, свързани с митницата. Корабът му е акустирал в Малайзия, а той е оставил на куриерска фирма някакви свои ценности и иска да й ги изпрати. "Аз отказах. Казах, че не мога да приема такава пратка и добре, че отказах, защото щях да се вкарам в още по-големи проблеми. Защото има в случаи, в които започват разследвания срещу получателите за пране на пари", разказва жената.

Тогава корабният инженер й написал, че ги оставя на куриерската фирма, която ще комуникира с нея при проблем. И проблемите започнали. Трябвало да се плащат пари за съхранение и т.н. След това той се връща до Малайзия, за да прибере ценностите. Но се оказало, че те са предадени на компетентни органи, защото нямат документ в Малайзия и започва митническа сага. След това корабният инженер отива в САЩ. На сцената излиза негов адвокат, защото срещу него е заведено дело в Америка. Историята обаче не свършва тук. Измисля се и здравословен проблем, което е слабото място на жената, прекарала такъв. Корабният инженер заболява тежко като има нужда от пейсмейкър. Описаните от него симптоми и прилаганото му лечение били като по учебник, спомня си жената, чиято работа косвено е свързана с медицина. Историята завършва с неговата смърт.

Но не и опитите за изнудване на жената. Появява се втори адвокат, който й обяснил, че тя му е наследник, но после се появили други роднини от Англия. Адвокатът поискал от нея да влезе в електронното банкиране на починалия и да си прехвърли парите. Така тя разбрала, че е жертва на измама.

После се свързва с друга жена - от Америка, която е харесвала някои от снимките на измисления профил. Американката й казала веднага да спре комуникация и, че тя е сигнализирала ФБР, защото това е измама. "Чувствах се като изнасилена", спомня си жената.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
21 ное 2019
Последни новини