От х:

Днес в x:

Бойлер взриви къща и издуха спяща баба

Външната стена на къщата бе взривена

Бойлер експодира рано тази сутрин и срути вътрешна и носеща стена в тухлена къща на улица Балатон в хасковският квартал Хисаря. Експлозията за малко не е коствала живота на 81 годишната Кана Златева, която кротко спяла в съседната стая. Ударната вълна срутила стената на стаята и буквално издухала бабата от леглото. По чудо обаче женицата не е претърпяла сериозни наранявания, освен шокът който я сполетял.

Цялата къща е в пукнатини и тепърва ще се обследва дали ще бъде годна за живеене оттук нататък.

Взривът станал около 6.30 сутринта. По думите на близките, които се грижили за възрастната жена в къщата, бойлерът не бил използван от години. Сега обаче бил включен. Бойлерът обаче бил почти празен. Прегрятата вода се изпарила и разширяващите се пари разцепили водосъдържателя.

Според специалистите обаче възможната причина за получаване на подобен резултат едва ли е дългогодишна неексплоатация. По вероятно се е повредил възвратния клапан, който пречи на бойлера да бъде изпразнен, дори и ако водата спре.

Има обаче и друг вариант. Кв. Хисаря заедно с Младежки хълм са едни от зоните които най често са обект на ВиК аварии и остават на сухо дори по цели дни. Една от честите практики на потърпевшите е да развият кранчето на бойлера за да използват събраната в него вода. Ако уредът се включи преди да се напълни, резултатът би могъл да бъде подобен на този.

Експлозията е унищожила и голяма част от вътрешното обзавеждане на къщата, както и всички прозорци. Фамилията обмисляла да премести баба Кана при други роднини, докато видят какво може да бъде спасено от покъщнината, а и самата къща.

Г. Христов

И отвътре положението не бе по-розово
Щетите са почти неспасяеми
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини