От х:

Днес в x:

Закопчаха 8 „касиери“ на митничарския рекет по българо-турската граница

Цветан Цветанов бе категоричен, че държавата ще е безмилостна към рекета по границите

8 души са въртели схемите по събиране и разпределение на парите добивани от рекет на митничарският пункт в Капитан Андреево по турската граница. Тарторите на престъпната схема, която снощи бе разбита от ГДБОП, се въртели на ротационен принцип. На всяка смяна от 10 митничари, се падали по двама главни. В края на работния ден, те събирали „заработката“ на всеки митничар и делели парите. По братски, понякога и по-равно. За смяна, всеки си заработвал по 1 500 лв, пресметнали полицаите, след като в стаята за почивка и личните дрехи на митничарите са били намерени повече от 15 хиляди лева в различни валути-левове, турски лири, щатски долари, евро.

Това разказа вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на импровизиран брифинг даден по повод на друго събитие-откриването на бежанският център в Пъстрогор. Вицето влезе в положение на журналистите и отговаряше изчерпателно по новината на деня.

Разработката на ГДБОП е продължила два месеца, като широко са използвани специални разузнавателни средства. На тях са записани куриозни неща. Турски тираджия е бил спрян на митницата и са му поискали пари. Турчинът рекъл че има само 130 евро и ги пази за такса при преминаване на Дунав мост. Нашенци са го „светнали“ че таксата за моста е 30 евро, а останалите 100 евро ги прибрали.

Любопитното е, че крадците са се крадели и помежду си. Вместо всеки от смяната да предаде чинно урожаят си за разпределение между всички, някои са си дръпвали по 100-200, 500 долара или евра. Когато ченгетата обискирали стаята за почивка, в личните дрехи са били откривани банкноти с различен номинал. „Във всеки джоб да бръкнеш, все пари излизат“ смаяно рапортувала редова качулка.

ГДБОП предприели и претърсване по адреси. В една къща е била открита митничарска каса с 4 хиляди долара, подлежащи на разпределение. В друга пък, парите са били скрити ....под дюшек. Креватната банка имала същият капитал-4 хил долара. Полицията има информация за поне още 3 каси.

8-те арестувани ще бъдат предадени на прокурор за възбуждане на наказателно производство. Имена не се съобщават официално. Първоначално се разбра, че началника на смяната Димитър Костов е вече уволнен. Цветанов обаче отговори уклончиво на въпроса дали има вече наложени дисциплинарни наказания. Счита се, че сред задържаните е и главен митнически инспектор Стефан Костадинов, който преди години, за известно време бе замшеф на митница Свиленград. Вицепремиерът също не даде категоричен отговор, като само добави, че задържаните ще станат известни при налагането на 72 часовите прокурорски мерки.

„Няма как ръководството на пункта да не е знаело какво се върши на митницата“ отговори Цветанов на въпрос, има ли глава на схемата и ползвали ли са рекетьорите някаква високопоставена протекция. Колко високо се намира „протекторът“ обаче Цветанов не пожела да уточни.

Повече за грандиозния скандал с митничарите-рекетьори, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини