От х:

Днес в x:

Ставаме непреодолими за нашествие откъм Турция

Шефът на агенцията по бежанците Никола Казаков, вицепремиерът Цветан Цветанов и областната Ирена Узунова-на първа линия в Борбата с нелегалната имиграция

Българо-турската граница ще стане най-сигурната външна граница на ЕС и ефективно ще спира потокът нелегални емигранти откъм юг. Това заяви премиерът Цветан Цветанов в свиленградското село Пъстрогор, където откри първия по рода си в страната транзитен Бежански център. С него България изпълнява вече всички изисквания за влизане в Шенген, подчерта вицепремиерът. Към тези изисквания е и повишаване сигурността на българо-турската граница. До няколко месеца влиза в действие нова интегрирана система за охрана на границата с Турция. Те ще покрива 50 км отсечка, която ще е изцяло под видеонаблюдение, по подобие на морската ни граница. Това ще затегне контрола по нелегалната имиграция в Еврозоната, подчерта Цветанов.

Новооткритият транзитен център в Пъстрогор пък ще поеме целият бежански поток към България, обяви началникът на държавната агенция за бежанците към МС г-н Казаков. В него ще бъдат настанени чакащите за бежански статут чужди граждани, които в момента обитават центровете в Бусманци и Любимец. „В дома в Любимец ще останат само тези които тепърва ще бъдат разследвани за престъпление, каквото безспорно е пресичането на държавната ни граница. В случай че историите им са достоверни и търсенето на бежански статут-легално, ще бъдат изпращани в Пъстрогор“ допълни казаков.

Центърът в Пъстрогор има капацитет от 300 души. Струва 5.5 млн лева получени от програма ФАР на ЕС и от републиканският бюджет. Строежът на дома започна през 2007-ма година, но проблеми с фирмата изпълнител отложиха завършването му чак за сега. Центърът има няколко корпуса където ще бъдат разделяни рисковите групи пришълци-малолетни, майки с деца и др. Има медицински корпус, който ще бъде обслужван от лекари на Свиленградската общинска болница. Държавата покрива медицинските осигуровки на пришълците, консумативите им/ток, вода, парно и др/ и им отпуска по 65 лв за храна. За пребиваващите са осигурени спортни зали, площадки и тенис кортове. В центърът са назначени 16 души, като предстои назначавенето на още 15 души на работа. Всички те ще са от свиленградска или любимешка община, защото местните кадри ще са по-ефективни, уточни Цветан Цветанов.

Г.Христов

Цветанов демократично се ръкува с персонала
После с отче Галактион благослови и обиколи центъра
Засади борче
Инспектира пералното помещение
...и повечето помещения
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини