От х:

Днес в x:

Бум на ухапани от кърлежи в Хасково, тепърва ще се пръска

Ухапаните са главно от разхождащите се по Алеята. Основни преносители на кърлежи са домашните любимци

22 хасковлии бяха ухапани от кърлежи само за почивните дни. Статистиката е на хасковската спешна помощ, но в нея не са включени хората обработени от хасковското инфекциозно отделение или хоспитализирани. Извън статистиката остават и тези потърсили услугите на личния си лекар. Вадене на кърлеж се извършва от джипито, само през почивните дни хората се обработват в спешно отделение на многопрофилната болница.

Половината от ухапаните от кърлежи са деца-от 5 до 12 годишна възраст. Потокът засмукани бе най-голям снощи. Само за четвърт час през спешното преминаха 7 души, видя репортер на Haskovo.net, който също се бе потърпевш на опасните акари. По едно време дежурните лекари и сестри съвсем сериозно се опасяваха, че няма да им стигнат запасите от тетанус. Медикаментът се поставя задължително след вадене на кърлежа. Добре е да се знае, че подлежи на закупуване от пациента.

Мнозинството ухапани хасковлии сопделяли, че са били на елеята на Кенана, както и из други зелени площи из периферията на града. Някои от тях са забелязали гадинките след характерно засърбяване в областта на ухапаното място. Мнозинството обаче са ги напипали при влизане в банята. Лекарите настойчиво препоръчват никой да не се опитва да маха сам опасния акар. Кърлежът има хоботче, което е като свредел - при опит за махане се къса и остава в тялото. Именно то може да доведе до инфектиране на кръвта. При махането, тялото на кърлежа трябва да се върти в посока обратна на часовниковата стрелка, след като гадинката първо е умъртвена - с мощен антисепктик или в краен случай с горещо олио. Кърлежът после трябва да бъде изгорен.

Бумът на ухапани е заради топлото и влажно време, което е благоприятно през периода на размножаване на кърлежите. През годината те се размножават поне 6-7 пъти и тогава са особено опасни. Същевременно пръскане на зелените площи в Хасково още не е извършено, въпреки че РЗИ е дал предписание на общините, включително и хасковската, още от 21-ви март. От местната администрация обаче отричат да са получавали такова писмо, но заради многото ухапани, са започнали самосиндикално извънредна дезакаризация. Тя върви паралелно с плановото косене на зелените площи из парковете на града. Днес се пръска по булевард Илинден, утре в централните части на града, през уикенда вероятно ще бъдат обработени парковете. По традиция в общината се пръска два пъти годишно - веднъж през пролетния и веднъж през есенния сезон.

В повечето детски градини дезакаризация на дворовете вече е извършена. Доколко почистени са дворовете на училищата обаче зависи от конкретното школо, което финансира дейността от делегираните си бюджети, като избира каква фирма да наеме за процедурата.

Г.Христов

Обикновено дезакаризацията в Хасково става през април. Тази година закъсня
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини