От х:

Днес в x:

12 клавирни терминатора за вековен юбилей

С 22 творби - живопис и скулптура, се включи хасковското дружество на художниците в голямата изложба, организирана от пловдивските им колеги. Откриването на „100 години Дружество на Южнобългарските художници” бе уважено от многобройната пловдивска културна общественост. Голямата зала на Гладстон 32 беше пълна на 17 април и музикалният поздрав към автори и почитатели също беше голям. Той прозвуча от клавирна мания „12 клавирни терминатора” АМТИИ – Пловдив, които изсвириха фрагменти от произведения на Модест Мусоргски, Марин Големинов, Петко Стайнов, Панчо Владигеров.

100 годишнината на дружеството на Южнобългарските художници събра в града под тепетата около 300 съвременни автори от Благоевград, Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ямбол. Поставнената при основаването му цел – да се обединят художниците от Южна България, да популяризира изкуството им и да си помагат, остава актуална до наши дни. Достатъчно е да си припомним колко режими и правителства са се сменили в България за последния век. Имало е времена, когато Дружеството се е стремяло да налага високи критерии в изкуството. Сред по-известните имена, свързани с това минало са Борис Ангелушев, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов,  Давид Перец. После настъпват времената на соцреализма и неговите критерии. Днешните търсения на южнобългарските художници, събрани в изложбата по случай вековния юбилей, могат да бъдат видяни през оставащия месец – на Гладстон 32.

Роялите сами по себе си са събитие... Всеки от инструментите има история. На тях свирят 12 преподаватели и студенти от пловдивската музикална академия
Изложбата среща внушителен брой автори и почитатели...
Цветя и целувки
...

Още един Дон Кихот. Снимки: Даниела Йорданова

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Случаен виц

Последни новини