От х:

Днес в x:

Ученици посветиха децата от ЦДГ 3 в тайната на книгите

4-класничката Елица от СОУ "Васил Левски" чете на децата от градината

Ученици от СОУ Васил Левски посветиха малчуганите от детска градина „Зорница“ в тайнаствата на детските книги. 4-класници от школото днес четоха и разказваха приказки на подготвителната група в градината. Инициатори на идеята са от детският отдел на регионалната библиотека „Христо Смирненски“. С това се отбелязва световният ден на детската книга, 2-ри април.

Денят е избран неслучайно. На този ден преди 207 години, в Одензе Дания, се ражда един от най-великите автори на детски приказки-Ханс Кристиян Андерсен. Вълшебникът на словото , омаяло милиони деца през годините, се доказва през вековете като най-четения автор на детска литература. Издаван е на 150 езика в милионни тиражи. Негови са нарицателните приказки Малката Русалка, малката Кибритопродавачка, храбрият оловен войник, Грозното патенце, принцесата върху граховото зърно и много други. Почти всичките му творби са филмирани, адаптирани за театър, опери, балет и др форми на изразителното изкуство.

Прочитът на приказки не включваше само датският гений. Уважени бяха братя Грим, както и най-популярните български народни приказки.

Г.Христов

Любимата детсак книга привличаше и малки и големи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини