От х:

Днес в x:

Хасковска армада ще атакува пловдивския флагман в изкуството

Иван Парасков представя творби на колегата си Симеон Тодев

Армада от 20 хасковски художници с най-добрите им творби ще участва през май в мащабна изложба в Пловдив на южнобългарските художници. Тя е по повод 100 годишнината от създаването на пловдивската група на художниците. Градът под тепетата се счита от мнозина за флагман на българската живопис.Хасковлии ще се представят като група, като всеки художник ще има право само на една своя творба, най-добрата, която сам избере. За нашите са отпуснати 20 линейни метра от галерията.

Нещо като разглявка беше снощната изложба в галерия Форум, посветена на настъпващата пролет. Там бяха изложени творби както на утвърдени имена като Иван парасков, Симеон Тодев, Борислав Данев и Гергана Йорданова, така и на млади автори, отскоро членуващи в хасковският съюз на художниците. Най-пресният член е 28 годишният Злати Гочев, който представи своята икона на св. Архангел Гавраил. Възпитаникът на художествената академия в София е участвал в реставрации на Рилския и Бачковския манастир.

Ново и вълнуващо име е Цветомира Генева, чиито творби всяха известен смут в неопитното око на непосветените зрители. Цвети бе изложила екстравагантен триптих, отразяващ особени творчески търсения, но от друга страна налице бе и пълна с жизненост творба на малко дете преоткриващо цветът на живота измежду безпределната сивота. Около двете картини се разгоря мини спор, коя от тях да представя Хасково на изложбата в Пловдив. Цвети настояваше за триптиха, колегите и я убеждаваха за детето. При всички положения, от този творчески диспут, хасковската живопис може само да спечели.

Допълнителен живот на пролетното настроение вдъхна и 11-класничката от хасковската езикова Луиза Китар. Момичето което също рисува, този път не представи творба а се появи като симпатичен и много красив мим, който поднесе артистично почитанията си на своите бъдещи колеги.

Г.Христов

В изложбата участваха и пластики
Изложбата предизвика интерес
Който бе засилен от палавия мим-Луиза Китар
Търсене в изкуството
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини