От х:

Днес в x:

Джипита от 3 общини с нов дежурен кабинет в МБАЛ-Хасково

Д-р Пейкова преглежда първия си пациент, при това от Дания

61 общопрактикуващи лекари от общините Хасково, Минерални бани и Стамболово се обединиха в групова практика която предлага 24 часова неотложна помощ на пациентите от тези общини. Дежурният кабинет ще се помещава в Областната болница, непосредствено до Спешно отделение. Този кабинет ще замени досега съществуващият дежурен кабинет във военна болница, който обгрижваше обаче само хасковските пациенти, на около 50 общопрактикуващи лекари. Въпреки че имаше много противници при откриването си преди година, кабинета доказа полезността си като преглеждаше по 100 и повече пациенти през уикендите и десетки други след  20 часа през делничните дни.

Новият кабинет в МБАЛ обаче има повече предимства и по-голям капацитет, признаха джипита, уважили официалното откриване на дежурния кабинет. На първо място, там ще дежурят постоянно трима души-Детски лекар, лекар-терапевт/за възрастни/ и лаборантка. Освен наличието на клинична лаборатория, пациентите ще имат на разположение и рентгена на „спешните“. И после, ако нечие състояние внезапно се изостри, във всяко отделение на МБАЛ има дежурни специалисти които могат да се намесят за минути, уточни изп. Директор на Областната болница д-р Славчо Близнаков.

В това всъщност е най-големия плюс на новото място на дежурния кабинет. Само за няколко минути се случи дежурните лекари в него да помагат на спешно отделение, а после обратно лекари от Спешно да консултират пациентите на джипитата. Тъй като пациентите не могат да преценят/а и не им е работа/ дали състоянието им е неотложно/изискващо консултация с личен лекар/ или спешно/намеса на линейките/, близостта на двете отделения позволява веднага да се коригира грешната преценка.

Тя бе налична при Бейтула Джалал. Младият мъж се върнал преди ден от дълъг престой в Дания, и се почувствал много зле. Незапознат с тънкостите на здравната система в Хасково-хукнал веднага към бърза помощ. От там го прехвърлиха при дежурната д-р Пейкова, която констатира тривиалната грипна инфекция. В същото време Спешното бе ударено от вълна наистина „спешни“ пациенти и разтоварването им от този случай спомогна за по бързото обслужване на новопостъпилите.

Работната обстановка в новия кабинет имаше всички индикации да прерастне в тържествена, тъй като се очакваше да дойде вицепремиера Цветан Цветанов. Вицето обаче не дойде, вместо него се появиха за минутки областният управител Ирена Узунова и депутатката Фани Христова. Те честитиха новата придобивка на болницата, стиснаха ръцете на джипитата си и поздравиха началника на Спешно д-р Кючуков и хората му. „Спешните“ официално празнуваха 5-ят си рожден ден. Чаша вино и няколко наздравици завършиха „работното“ парти за празника.

Г.Христов

Бившата шефка на димитровградската болница д-р Боспатчиева бе наличния педиатър снощи
Джипита притичваха до препълненото спешно и обратно
Клинична лаборатория е на разположение на дежурния кабинет
Лекари от 1-ва, втора и трета поликлиниха се събраха в областната болница. В Средата/шефа и д-р Близнаков/. Най крайният вдясно-управителят на Хигия д-р Ясен Янев
Експресна депутатско-губернаторска визита
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини