От х:

Днес в x:

Над 700 подписа срещу поскъпването на водата в Хасково

Според ВиК разходите за новата пречиствателна станция надуват цената на питейната вода

Над 700 души са се подписали в петицията срещу поскъпването на водата в Хасково. Подписката стартира само дни преди Нова година и в началото почти всяка минута към нея се присъединяваше нов недоволен. Коментарите към днешна дата пък са над 100.

Петицията срещу поскъпването на водата можете да намерите тук. На 9 януари държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще разгледа предложението на ВиК Хасково, с което се искат 3.01 лв. за кубик помпена вода. Според разчетите на дружеството цената на водата се надува заради новата пречиствателна станция за отпадни води, която бе пусната в експлоатация през лятото на миналата година. Предлага се такса пречистване да е 0.49 лв. без ДДС. Освен това в калкулацията на ВиК са включени и 10 стотинки поскъпване за помпената вода.

Общинският съвет в Свиленград вече изрази несъгласие с предлаганото увеличение на питейната вода, въпреки че там то е по-малко от хасковското, и изпрати становището си в ДКЕВР. Общинският съвет в Хасково изобщо не разгледа бизнесплана на ВиК. Той трябваше да бъде внесен от общинската администрация, която обаче не го е сторила, въпреки че по информация на Haskovo.net го е получила на 23 ноември. Припомняме, че последното заседание на ОбС Хасково бе на 16 декември, но в дневния ред не бе включено обсъждане на шоковото поскъпване на водата.

Старата цена бе 2.32 лв. с ДДС.

Областният управител Ирена Узунова заяви за Haskovo.net, че изпраща в ДКЕВР отрицателното си становище за предлаганото увеличение на водата в общините на областта. По думите на губернаторката в бизнесплана на ВиК няма стратегия за ограничаване на огромните загуби, които се калкулират в сметките на абонатите. Освен това исканото увеличение на цената е трябвало бъде обявено публично, а това не е сторено – няма го нито в сайта на ВиК, нито в сайта на общината, за да могат гражданите да се запознаят с аргументите на дружеството и да изразят своето становище по тях.

Ето един от интересните коментари в петицията срещу поскъпването на водата:

Поне веднъж ще променим нещо за себе си и за околните - ще им кажем че не могат да се ебават с нас. Петко Стойчев работи ЗА ХАСКОВО и за ХАСКОВЛИИ и ако не го осъзнава е време да си ходи.

Всички наши протести са много неорганизирани - всички мрънкаме, че водата е скъпа, но не знаем какво да направим. Лично аз, като гражданин, искам следните неща:

1) Публичен одит на ВиК - поне веднъж публично да се покаже кой какво е крал, кой е бил назначен защото е братовчед на шефа и поради некомпетентността си е довел до загуби на ВиК.

2) Държавата да вземе мерки и ако трябва с полиция да влезе в Република и да прибере парите - имам странното усещане, че това много ще помогне на дружеството във финансово отношение

3) Да се поиска сметка от управляващите ВиК Хасково - защо нещата са в това състояние и кой е виновен. И не колективна отговорност, а персонална. Кой за какво е харчил пари и ако няма логично обяснение - да ги върне.

Знам, че тези неща няма да се случат - след 3-4 дни всички ще са забравили и ще си плащат като попове.

Haskovo.net поема задължението да следи петицията в интернет и в края на седмицата да я изпрати на ДКЕВР.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини