От х:

Днес в x:

21 °C

Над 700 подписа срещу поскъпването на водата в Хасково

Според ВиК разходите за новата пречиствателна станция надуват цената на питейната вода

Над 700 души са се подписали в петицията срещу поскъпването на водата в Хасково. Подписката стартира само дни преди Нова година и в началото почти всяка минута към нея се присъединяваше нов недоволен. Коментарите към днешна дата пък са над 100.

Петицията срещу поскъпването на водата можете да намерите тук. На 9 януари държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще разгледа предложението на ВиК Хасково, с което се искат 3.01 лв. за кубик помпена вода. Според разчетите на дружеството цената на водата се надува заради новата пречиствателна станция за отпадни води, която бе пусната в експлоатация през лятото на миналата година. Предлага се такса пречистване да е 0.49 лв. без ДДС. Освен това в калкулацията на ВиК са включени и 10 стотинки поскъпване за помпената вода.

Общинският съвет в Свиленград вече изрази несъгласие с предлаганото увеличение на питейната вода, въпреки че там то е по-малко от хасковското, и изпрати становището си в ДКЕВР. Общинският съвет в Хасково изобщо не разгледа бизнесплана на ВиК. Той трябваше да бъде внесен от общинската администрация, която обаче не го е сторила, въпреки че по информация на Haskovo.net го е получила на 23 ноември. Припомняме, че последното заседание на ОбС Хасково бе на 16 декември, но в дневния ред не бе включено обсъждане на шоковото поскъпване на водата.

Старата цена бе 2.32 лв. с ДДС.

Областният управител Ирена Узунова заяви за Haskovo.net, че изпраща в ДКЕВР отрицателното си становище за предлаганото увеличение на водата в общините на областта. По думите на губернаторката в бизнесплана на ВиК няма стратегия за ограничаване на огромните загуби, които се калкулират в сметките на абонатите. Освен това исканото увеличение на цената е трябвало бъде обявено публично, а това не е сторено – няма го нито в сайта на ВиК, нито в сайта на общината, за да могат гражданите да се запознаят с аргументите на дружеството и да изразят своето становище по тях.

Ето един от интересните коментари в петицията срещу поскъпването на водата:

Поне веднъж ще променим нещо за себе си и за околните - ще им кажем че не могат да се ебават с нас. Петко Стойчев работи ЗА ХАСКОВО и за ХАСКОВЛИИ и ако не го осъзнава е време да си ходи.

Всички наши протести са много неорганизирани - всички мрънкаме, че водата е скъпа, но не знаем какво да направим. Лично аз, като гражданин, искам следните неща:

1) Публичен одит на ВиК - поне веднъж публично да се покаже кой какво е крал, кой е бил назначен защото е братовчед на шефа и поради некомпетентността си е довел до загуби на ВиК.

2) Държавата да вземе мерки и ако трябва с полиция да влезе в Република и да прибере парите - имам странното усещане, че това много ще помогне на дружеството във финансово отношение

3) Да се поиска сметка от управляващите ВиК Хасково - защо нещата са в това състояние и кой е виновен. И не колективна отговорност, а персонална. Кой за какво е харчил пари и ако няма логично обяснение - да ги върне.

Знам, че тези неща няма да се случат - след 3-4 дни всички ще са забравили и ще си плащат като попове.

Haskovo.net поема задължението да следи петицията в интернет и в края на седмицата да я изпрати на ДКЕВР.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини