От х:

Днес в x:

Астрологът Станимир Стойчев: От 2012-а женското начало ще доминира над мъжкото

Настъпи 2012 г. За някои тя е началото на края, който ще затрие неразумното човечество. Други я дочакаха с надеждата за духовна промяна и преход. За трети вибрацията й не носи никакъв особен смисъл. Какво вещаят звездите за 2012, попитахме хасковския астролог Станимир Стойчев.

 

Той е роден през 1990 година. Завършил е Езиковата гимназия в Димитровград. Учи право в Бургаския свободен университет.

 

 

 

Станимир Стойчев, астролог

 

 

 

Като астролог как ще коментираш апокалиптичните предсказания за 2012 година?

Календарът на маите може да се интерпретира различно. За мен 21 декември 2012 година е завършек на един календар. Някои спекулират с прогнози, издават книги и трупат пари. За тях работят много кадърни психолози и пиари. В условията на криза е много лесно да печелиш от страха. Това, че тези манипулации хващат вяра, показва колко спящи хора има. Такива, които не мислят сами и приемат определен стереотип отвън.

Какво ни очакваме през 2012 година?

Още през 2009 година приоритетите започнаха да се променят. Това преобръщане бе провокирано от финансовата криза. Започнахме да осъзнаваме, че животът, които водим, не ни носи удовлетворение, не може да ни задоволи емоционално и духовно, а оттам и физически. Дотогава в света властваше мъжкото начало, ян“-ът. Човечеството бе обърнато навън, към материалното. Гонеше пари и престиж. Общуването бе изкуствено, с маски, с показност, ширеха се сексуални разкрепостености много над моралните граници.

През април 2011 година Нептун навлезе в Риби и ще престои там 13-14 години. Психологическият архетип на Нептун в Риби символизира дясното полукълбо, женското начало, „ин“-ът - изкуството, духовността, толерантността, сплотяването, милосърдието, пасивността и приемането.

От миналата година започна да се издава и купува много духовна литература. Започнахме да се питаме какъв е смисълът на живота ни, кои сме всъщност и какво ни е необходимо, за да сме наистина щастливи. Все по-малко обръщаме внимание на обществените клишета, не ни обсебва мисълта да изкарваме повече пари. Външното проявление на тази промяна е финансовата криза, рухването на правителства и режими, стачките. Промяната няма да се наложи бързо. Материалният стереотип е царувал десетилетия. Толкова години ще са необходими да се изчистим.

- В отговор на духовните търсения на хората се появи изобилие от духовна литература, курсове и семинари. Нароиха се и учители и ментори, които успешно осребряват желанието за самоусъвършенстване. Съществува ли опасност хората да залитнат в другата крайност?

 

-Несъмнено има комерсиални нотки. Досега махалото беше залитнало твърде към материята. За това е необходимо да се залюшка към другата крайност и накрая да се намести. Балансът ще дойде след години. А с него и хармонията между мисълта, духа и емоцията.

През 2012 година се наблюдава квадратура на Плутон с Уран. Това означава рухване и изчистване на всичко старо и непотребно и замяната му с ново. Трябва да сте наясно, че промените не се случват заради планетни позиции. Те само отразяват нашите минали избори. Сами си случваме действителността. Бяхме потънали в материалното, тотално загърбвайки духовността. Всяка крайност отива в небитието, такива са природните закони.

През тази година ще продължат да падат правителства, да се преструктурират режими, да избива подтисканият гняв и негодувание на хора. Те ще крещят:“ Не може да продължава така!“.Ще негодуват и реагират агресивно. Това е единствената възможна реакция на човек, който е спал до сега.

Каза, че преходът ще дълъг, а а ще бъде ли мъчителен?

Да, защото се променяме насилствено, под насика на външини обстоятелства, а те са болезнени. Трябва да се научим да се смиряваме, да сме слаби, пасивни, да приемаме. Трябва да прегърнем женското начало в себе си. Материалната криза те стиска за гърлото, колкото и силно да е мъжкото ти начало. И се учим да бъдем както пасивни, отстъпчиви и приемащи, така и настъпателни, активни, и пробивни. И че парите не са най-важното. Те идват сами, когато те води желанието и любовта към работата ти.

Клиентите ти не се ли интересуват най-често кога ще забогатеят или ще натрупат повече пари?

Последната година-не. Това за мен е индикация за промяна. Хората искат хороскоп за професионална реализация, за вродените си заложби. Изпитват крайна нужда да намерят себе си. Финансовата криза е необходима, за жалост е мъчителна. Болката учи, щастието разглезва. Трябва да има баланс. Не можеш все да хвъркаш, нито пък да се самосъжаляваш.

Много се говори за позитивното мислене. Какво е то за теб?

Не означава да си в перманентна еуфория и да подскачаш от крак на крак. Не да се самозалъгваш, защото това граничи с патология. Позитивното мислене се определя от нивото на осъзнатост, от изкуството да виждаш чашата наполовина пълна. Сами си слагаме лимитите. Ако сме в калъп, не можем да видим страничните пътеки. Въпрос на съзнателен избор е да приемем едно обстоятелство като крах или възможност. За мен кризата е катализатор на духовно израстване, приемам я като приключение.

Как ще убедиш в това родители, които са загубили детото си?

Бях на 15 години, когато се обърнахме с кола. Момчето, което шофираше, почина. Беше на 14. Това може да се приеме като голяма трагедия и толкова. Създаваме емоционална дупка и тя ни разяжда. И аз тогава реагирах така. Вече приемам хипотезата, че има прераждане, че всеки избира събитията по пътя си. Трябва да вярваме в мъдростта на живота. Трагедии се случват непрекъснато. В нашата власт е да решим как да приемем една ситуация, както и да звучи това. Много боли първоначално, но силата на приемането и вярата е в нас.

Тази трагична случка ми помогна да осъзная, че животът е кратък и крехък и трябва да го живеем осъзнато тук и сега.

Често си повтарям - обстоятелства, хора и факти се подреждат по най-добрия за мен начин.

В това духовно разцъфване е много актуална и темата за борбата с егото.

Егото е нашата движеща сила. То е полезно, но при някои работи в деструктивна посока. Деструктивното его не приема „Не“. Отказите са болезнени и причиняват всички несгоди в отношенията и работа ни. Негодуванието работи срещу нас. Но не бива да се борим с егото. А да го опознаем, да разберем защо реагира така, защото реакцията е сигнал за проблем в нас, който трябва трансформираме на дълбоко ниво. Когато мразим - да видим какво мразим в себе си. Когато не приемаме нещо, да прозрем какво не приемаме и осъждаме в себе си. Човек, които приема безрезервно себе си, няма проблем със света.

Как съчетаваш правото и астрологията?

Правото като материя има висок морален смисъл, не е само сухи закони. То търси баланса и справедливостта. Има престъпление, има наказание. Възхищавам се на адвокат Марин Марковски. Той е изключителен психолог. Успява да убеди и клиентите си, извършили престъпление, че е издействал възможно най-леката присъда и тя им дава шанс да се поправят.

След като завърша право, ще запиша психология. Въпреки че не планирам живота си много години напред. Правя това, което усещам, че искам тук и сега. Още не знам дали ще се занимавам професионално с право. Всеки трябва да усети своето си „нещо“ и да го следва, без да се вслушва във всезнайковците около себе си, които ще му размахват пръст и ще му казват какво е най-добро за него.

Прощъпулникът ти като лектор на семинар бе заедно с психотерапевта Кремена Станилова. Как се чувстваше?

Когато застанах отпред, изпитах страшно притеснение. Разбрах, че имам върху какво да работя. Общият ни семинар с Кремена Станилова се получи чудесно. Много съм научил от разговорите си с нея, от публикациите й, от съвместната ни работа. През февруари ще организираме продължение на семинара.

Много хора ще си кажат: “Този е само на 21 години. На какъв се прави?“

Преди бях несигурен, слагах си спирачки. Сега съм уверен, но не и самонадеян. Говоря от своя опит. Има и 40-годишни, които са на ниско еволюционно ниво. Годините нямат значение. Житейският опит не винаги означава мъдрост и осъзнатост, но опит плюс осъзнатост ражда мъдростта. А аз искам просто да споделя своите преживявания и прозрения.

 Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини