От х:

Днес в x:

20 °C

Набират военни за Кабул за 70 евро на ден

Международните сили се завръщат у дома. За да тръгнат отново

От февруари в Хасково ще започне сформирането на бойна рота за мисия в афганистанската столица Кабул. Частта ще бъде в състав не по-малко от 180 души и ще бъде набрана изцяло от военнослужещи от местните поделения. Бойците ще минат обучение, подготовка и снаряжение и ще „захапят“ задачата от юли. Те ще сменят в афганистанската столица 68-ма рота от специалните части на България, базирани в Пловдив. Зоната за изпълнение на задачата за хасковлии е летището в Кабул-една от най-невралгичните точки за охрана в афганската столица. Това ще е втора мисия на местна военна част в Афганистан. Заради високият риск при изпълнение на задачата, се плаща по 70 евро на ден за редник и 75 евро за сержантски и нисш офицерски състав, при пълно поемане на всички останали разходи. Мисията продължава 6 месеца.

Хасково защитава реномето на Българската армия в многобройните си мисии в чужбина, заяви официално командващият сухопътните сили на Република България ген-майор Стефан Василев. Той бе дошъл лично в кенанското поделение за да снеме 6-месечно бойно дежурство от хасковската рота Хелброк. Тя изпълняваше мисия в състава на многонационалните сили на Европейският съюз. Това е трети Хелброк за нашите военни. По време на дежурствата, бойните части са на разположение на обединеното европейско командване, което може да ги прехвърли на до 6 хил км разстояние за намеса в кризисни точки в рамките на ЕС. Или по искане на партньори от ЕС.

Местните военни имат още една военна част зад граница. Рота Алтея се връща през февруари от 6-месечна мисия в босненската столица Сараево в състава на многонационалните сили на КЕЙФОР.

Почти всеки боец от Хасково има по една мисия зад гърба, някои по 3-4. За разлика от Афганистан и Ирак обаче, другите се плащат по-скромно. Там дневният надник еоколо 30-40 евро на ден.

Г.Христов

Командосите от Хелброк
Ген. Василев и депутата Данев поздравиха бойците
7 души от състава на Халброк бяха наградени с предметни награди за безупречна дисциплина и високи резултати във воинската подготовка

Задграничните ни части
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини