От х:

Днес в x:

Чиновници забраняват ваксината срещу най-заразната болест в България

Ваксина срещу Варицела има, при това от 1995-та година, но тя не е разрешена за употреба в България. Информацията бе потвърдена от хасковски лекари по повод начеващата епидемия от едра шарка в областния град. За две седмици са болни 57 души, като голяма част са в затворени колективи, като детски градини и училища.

Решение да не се допуска ваксината в България, е взето по препоръка на епидемиолози и инфекционисти към министерството на здравеопазването. Мотивите са, че болестта протичала леко и по-добре заболелите да си изградят естествен имунитет. Човек преболедувал варицелата веднъж, получава пожизнен имунитет.

Ваксината протича леко, но само при деца от 3 до 9 годишна възраст и се разминава с усложненията ако е преболедувана до 15 годишна възраст. Прихване ли я зрял човек варицелата обаче, тя може да предизвика тежки усложнения сред които пневмония, менингит и менингоенцефалит. Според инфекционисти, много зависи от общото имунното състояние на организма. Дали е боледувал преди, с какво се храни, какъв е начинът му на живот.

От близо 15 години в САЩ и Европа се използва ваксината Varivax/varilvah, която предпазва от Варицела и Херпес зостер. Това между другото е странична последица от варицела и представлява обрив, но в определен участък от тялото. В Япония и Корея се имунизират срещу шарката още от 1988 година. Българи емигриращи с децата си в чужбина пък имат проблеми, защото там ваксината е задължителна, а нашите я нямат.

Куриозното е че става дума за най-заразната болест в света с контагиозен индекс над 90%. 100 % например е безотказно заразяване при контакт. Варицелата се предава по въздушно капков път, като грипа. За разлика от грипът обаче, варицелата има голям инкубационен период-до 21 дни, в който заболелият е заразоносител.

Не е задължително варицелата да се лекува в болница, казаха от хасковските Инфекции. Там имат клинична пътека само за усложнения от Варицела, която по първоначална информация е на стойност от 450 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини