От х:

Днес в x:

Хасковската болница тръгва безплатно по селата

Д-р Славчо Близнаков

Специалисти от хасковската многопрофилна болница ще извършват безплатни прегледи по селата от областта. Това съобщи на брифинг днес шефът на МБАЛ д-р Славчо Близнаков.

Първото село, в което ще преглеждат лекарите, е Конуш. Там на 21 ноември ще бъдат очен лекар, специалист „уши, нос, гърло“ и интернист. Екипите от МБАЛ ще бъдат в населените места от общините на областта по утвърден график.

„Прегледите ще бъдат безплатни за хората, а участието на лекарите е доброволно“, заяви шефът на болницата.

По думите му това става по настояване на депутатите от ГЕРБ, които по време на предизборните си обиколки се убедили, че липсата на медицинско обслужване е сред основните проблеми на много села. В някои от тях медицинските кабинети отдавна са закрити, а лекар не е стъпвал от много месеци.

„Това е чисто мениджърско решение“, обясни д-р Близнаков. „Ако от 50 прегледани пациенти 5 постъпят в болницата за лечение, това формира приходи по клинични пътеки и на практика избива разходите. Ние няма да принуждаваме никой да постъпва в болница, просто специалистите ще информират хората при открит здравословен проблем. Ако лечението надхвърля възможностите на нашата болница, пациентите ще бъдат насочвани там, където ще могат да получат адекватно лечение“, обясни д-р Близнаков. Той допълни, че в хасковската МБАЛ вече се работи по нов начин, като за сравнение посочи, че приходите на здравното заведение за месец октомври са с 200 000 лева повече, отколкото за същия месец миналата година..

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини