От х:

Днес в x:

В АГО-Хасково: Всяка 5-та майка си плаща за раждане

Очаква се от следващата година, бебетата в АГО Хасково да станат повече

Всяка 5-та родилка прави избор на екип за израждането на детето си, въпреки че услугата съвсем официално е платена. Иначе по закон, Касата поема раждането на здравноосигурените лица. От тази година обаче бе допуснато, че ако пациент пожелае да бъде лекуван от конкретен лекар или екип-той трябва да си плати. Сумите за различните отделения са различни, но специално за раждане, изборът на екип е ½ от стойността на клиничната пътека. И понеже тя е едва 450 лв, изборът на екип който да ви изражда детето струва 225 лв. Парите се плащат в счетоводството на болницата и са съвсем легални. Връщат се на 90 % при лекарите под формата на добавки към заплатата, каза директорът на МБАЛ д-р Славчо Близнаков.

Освен това по изконният си замисъл, услугата е антикорупционна и повишава отговорността върху избрания лекар.

„Избор на екип“ стартира от май тази година. И в първите месец-два, не бе направен нито веднъж. Стигна се до куриоза услугата да не се харесва нито на пациентите нито на лекарите. Първите, защото законово ги карат да плащат, вторите-защото сумата/225/ е много малка.

Бумът е настъпил през летните месеци. Към момента, 79 родилки са си избрали екип в хасковското АГО, а за целия период от въвеждането на услугата са раждали 431 жени. Процентът всъщност е още по-голям, защото тези 79 са калкулирани от юли нататък.

За съжаление бумът на избор на екип не съответства на бум на раждаемостта. След като за първото полугодие бяха проплакали едва 530 бебета, което бе десетилетен минимум за АГО Хасково, относителния темп на раждаемост продължава да пада. До средата на ноември в Хасково са родени 869 бебета. Евентуално ще станат 1000 до края на годината, предполагат акушерите. В АГО се надяват, след Нова година, нещата да тръгнат на оправяне. Очаква се новото ръководство на болницата да закупи 4 D видеозон, заради който десетки родилки пътуват до Кърджали, Стара Загора или пък избират да раждат в Пловдив. Обмисля се закупуването на модерна лапароскопска апаратура за гинекологични операции, както и завършването на ремонта за цялата сграда на отделението. В момента новоремонтирани са само два етажа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини