От х:

Днес в x:

Америка остана в Димитровград на път за Хасково

Кабинетите вече обучават ученици на езиковата

Фондация „Америка за България“ спряла като на шега в Димитровград, на път за Хасково, ....и останала за да финансира проект на местната езикова гимназия „Иван Богоров“ за изграждането на модерни кабинети и лаборатория. Това заяви директорът на Фондацията Иванка Цонкова при откриването днес на новата придобивка за елитното школо. Проектът бил под патронажа на американският посланик Джеймс Уорлик и замминистърът на образованието Милена Дамянова и е на стойност 178 хиляди лева. С тези пари е закупено оборудване за кабинети по Физика, Химия, Биология и обща лаборатория, която ще се използва от всички училища в Димитровградска община. А всичко започнало на шега.

„Идеята е на нашите учителки по тези предмети-да направим модерни кабинети за теоретични и практически занятия. На шега писахме до фондация Америка за България. Те мимоходом спряха в нашия град, на път за Хасково. И одобриха идеята ни“ резюмира предисторията директорът на гимназията Красимир Кръстев. „ Защото видяхме, че тук се работи не на шега“ допълни г-жа Цонкова и изтъкна че образованието е едно от приоритетните направления които фондацията подпомага финансово.

6 месеца по късно, ново ремонтираните и оборудвани с апаратура кабинети, са на разположение на учениците. Иновациите включват говорещи дъски с непрекъсната връзка с интернет, модерни микроскопи и уреди за химични опити, компютри и др.екстри.

Реализацията на проекта е и личен триумф на екскмета на Димитровград Стефан Димитров. През целия мандат градоначалникът реновираше, ремонтираше и печелеше проекти за местните училища. Към този момент, почти на 100% училищната мрежа и детските градини в Димитровград са обновени изцяло. За проекта на Езиковата пък, Димитров намери допълнително 41 хиляди лева от местни фирми, за да стигнат парите. Иначе от Фондацията са преведени 137 хиляди лева. Резултатът надмина очакванията ни, подчертаха от „Америка за България“ и допълниха че ще продължат да работят с Димитровград.

Поздрави към учениците и учителите за новата им придобивка отправи и ексдепутатът и настоящ кмет на Димитровград Иво Димов.

Който обеща, че и през новия мандат, образованието в града ще е абсолютен приоритет.

Повече за модерното образование в Димитровград вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Кабинетът по физика
Хората с най-голяма заслуга на двата фланга-Красимир Кръстев и Стефан димитров. Между тях новият кмет Иво Димов и г-жа Иванова от Фондация америка за България
Открит урок по физика
С внимателни ученици в час
Ученичка си представя новите перспективи в обучението си
Други отпразнуваха придобивката с ръченица
Директорката на "Америка за България" Иванка Цонкова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Рр
    ррр
    17 -5
    14:27, 9 ное 2011
    така ще е от тук на татък докато герб ще е на власт.всичко на път за хасково ще спира в Д.град.току виш до 4 години сме се изнесли всички там.поне няма турци и толкоз ц*****

Видеа по темата

Още новини

Последни новини