От х:

Днес в x:

Хасково върна режисьора Петринел Гочев в театъра

Хасково върна режисьора Петринел Гочев в театъра след 6 години отсъствие. Премиерата на спектакъла „Живял човек“, който той репетира на тукашна сцена е на 30 ноември.

Драматизацията по разкази на Василий Шукшин

режисьорът с необичайно име сглобява още през 2003 година, но тогава проектът му не се реализира.

„Съпругата ми е режисьор и покрай приятелите й актьори не съм спирал да говоря за театър. Сред тях са Лазарина Колева и Стилиян Стоянов. През март те репетираха в Хасково спектакъла на Мариус Куркински „Държавните липи“.Казах им, че имат невероятен късмет- играят в представление на голям режисьор в най-хубавия театър в България.“, сподели Гочев. Топлите му спомени са от 2002 година, когато той поставя в Хасково „Видело“ на Анна Петрова.

Режисьорът Петрониел Гочев идва в Хасково на премиерата на „Държавните липи“. Носи със себе си папката с пиесата „Живял човек“.

„Предложих на директора Боил Банов да я поставя в театъра. Той ентусиазирано отвърна :“Правим го!“Единственото му условие бе да работя с актьори от хасковския театър, каза още Гочев.

По думите му, спрял се на разказите „Живял човек“ и „Калина Алена“ на Шукшин, защото бил потресен, когато ги прочел преди 10 години.

„Изключително простички истории, просто скроени герои, дори случките в тях не са значими. Авторът ги поставя в абсурдни ситуации без изход. Но ме хванаха за гърлото. Смял съм се с глас и съм плакал, докато ги четох.“, довери още режисьорът.

Той със задоволство споделя, че работи с млади актьори. Смята, че е предимство. „Не са уморени и апатични. И още не знаят колко голям талант носят. Репетициите са удоволствие и приятно напрежение, каза още Гочев.

В спектакъла участват Лазарина Колева, Стилиян Стоянов, Дамян Тенев, Станислава Николова, Ивайло Димитров, Светла Рудева и Александър Ильов.

„Представлението никога не се получава, точно такова каквото режисьорът го вижда преди репетициите. Той работи с живи хора. Ако спектакълът хване за гърлото публиката, така както мен ме стиснаха разказите на Шукшин, знаначи сме успели.“, заключи режисьорът.

Дали режисьорът и младите актьори ще завладеят публиката, ще стане ясно на 30 ноември.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини