От х:

Днес в x:

Пожар в ивайловградско възкреси кошмарите от 2001 год

Горски пожар до село Мандрица, ивайловградско ,вдигна на крак пожарна, горско стопанство и местната власт. Огънят избухнал в широколистна гора близо до селото, което се прочу през 2001-ва година с началото на най-големите горски пожари в историята на България. Именно от Мандрица тръгна първия пламък който изпепели 80 хиляди декара гора.

Настоящият пожар засега не повтаря този сценарии. Въпреки внезапните пориви на вятъра, които тласкат огъня в различни посоки, огнището е локализирано. Пътят на огъня към селото е пресечен и което е по-важно – защитен е боровия масив по върховете на близките хълмове. Отиде ли там пожара, нищо не може да го спре да премине в гръцко, обясниха местни жители. До границата са 2 километра. 3 противопожарни автомобила и служители на горското стопанство са в готовност да се намесят при евентуално възобновяване на огъня. Кметът на Ивайловград Стефан Танев пък сформира за всеки случай гасачески групи. Част от зоната на пожара е абсолютно непроходима за автомобил.

Огън облиза стопански постройки и крайни къщи в любимешкото село Вълче поле. Благоприятният вятър и спешната намеса на пожарникарите предотвратило влизането на пламъците в селото. Изгорели са само сухи треви.

Г.Христов

Пожарът засега е в широколистна гора
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини