От х:

Днес в x:

Горското:Даваме 1000 кубика дърва за гасаческите групи

Гасачите ще бъдат стимулирани с дърва

Готови сме да стимулираме с дърва участниците в гасаческите групи, при борба с горски пожари, анонсира шефът на хасковското горско Николай Янчев. Идеята бе лансирана на среща на областният управител Ирена Узунова с институциите отговарящи за гасене на пожари. Материалният стимул се обсъждаше, заради констатацията, че хората по места нямали самосъзнание и не се включвали в гасенето на пожарите.

„Не виждам проблем да се създаде специален фонд, дори предлагам 3 000 кубика, с които да се подпомагат гасаческите групи по села“ доразви идеята на селските кметове Янчев. Той обаче предупреди че ще осигурява само 1/3 от този фонд, защото само 32 от 91 хиляди хектара гори в областта, са държавни, т.е.1/3. Останалите в мнозинството си са общински“ категоричен е Горски №1. Областният Ирена Узунова коментира, че няма законови пречки идеята да се реализира.

Горските не приемат обвинението, че горските тази година не се включват в гасенето на пожари. До тази година, Регионалното управление на горите в Кърджали разпореждаше техните служители да участват във всеки горски пожар. Сега обаче вертикалната структура е променена-бившите лесничейства са част от Югоизточно държавно предприятие, а РУГ/сега регионална дирекция по горите/ няма правомощия върху тях.

Преди бяхме 110, сега сме 70, в най скоро време се редуцираме до 50 души, а отговаряме за 7 общини, коментира Янчев. Според него промененият от април тази година закон за горите, отговорност за гасенето на пожари имат преди всичко собствениците. „Ако глобят 1 селски или един общински кмет, няма да има проблем с гасаческите групи“, смята той.

На своя воля, Горските все пак имат противопожарен екип на 24 часово дежурство. Той е от 6 души, специален автомобил Тойота Хайлукс с 400 литра вода. „Бяхме на пожара в Богомил, тополовградско. Ние спряхме огънят пред Динево, който стигна на 20 метра от къщите“, гневен бе ръководителят на екипа Милен Костов.

В същото време пожарникари пожелали да не бъдат цитирани бяха лаконични: да сте видели горски по пожари? А да сте ги снимали?

Горски наистина не са попадали в обективите тази година, което не значи че не са били на други пожари. От друга страна, до миналата година лесничеи имаше на всеки пожар и попадаха в кадър и без да ги търсим. Без тях и гасачески групи, наши коли дежурят на къра, докато градовете остават без екипи, без да влизат в спорове посочват пожарникарите при срещата с губернатора.

Горските обаче се аргументират със закона. Член 142: кметове на общини, райони, кметства и кметски наместници организират за сметка на общинският бюджет, доброволни формирования за гасене на горски пожари по Закона за защита при бедствия.

Докато институциите си уточняват отговорностите, пикът на пожароопасния сезон наближава. В най-огненоносната за последните 10 години, 2006-ма, пламъците се развихриха истински от средата на август.

Г.Христов

Огнеборците се оплакват че никой не им помага
Обичайна гледка допреди години. Снимката е от бряговския пожар през август 2009-та година
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини