От х:

Днес в x:

Димитровград обгазен! Отменят физическото на открито

Физическото трябва незабавно да влезе в салоните, предупреждават РИОСВ

Превишение на алармения праг за озон е регистриран днес в Димитровград, алармират от регионалната екоинспекция. Превишението е в 4 поредни часа. Стойностите могат да предизвикат нежелани остри реакции на хора с белодробни проблеми или астматици. Частични здравословни проблеми могат да имат дори и здрави хора. Затова от РИОСВ са препоръчали на регионалния образователен инспекторат да отмени часовете по физическо възпитание или поне заниманията да бъдат преместени в салони. Препърчва се хората да избягват физическа работа навън, а тези със здравословни проблеми дори да стоят навън. За ситуацията са уведомени РИОКОЗ, община Димитровград и областна администрация.

Аларменият праг за Озон във въздуха е 240 микрограма на купичен метър. В 12 часа е отчетено 258, в 13 часа-512 мкг/куб.метър, в 14 часа-260 мкг/к.м. Преди минути бяха обработени данните за 15 часа-и те са над нормата-325 мкг/к.м

По острите ефекти от наситеност на въздуха с озон са дразнене на очите-което започва при над 200 мкг/к.м. За астматиците концентрация от около 340 микрограма може да предизвика промяна във функциите на белите дробове.

Досега не е открит индустриален замърсите. Според РИОСВ вероятната причина за завишените нива на озон е активната гръмотевична дейност в района на Димитровград.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини