От х:

Днес в x:

Съдят мъж, разбил вратата на окръжния прокурор

Петър Желязков показва документи и вестникарски публикации в съда

54-годишният Петър Желязков бе изправен днес пред районния съд за дребно хулиганство, след като вчера опита да разбие вратата на кабинета на окръжния прокурор Иван Ванчев. Мъжът бе арестуван и след престой зад решетките бе изправен пред Темида. Магистратите обаче прекратиха процеса и го върнаха на районна прокуратура. Според съда действията на Петър Желязков не са дребно хулиганство, а по-тежко провинение, което трябва да бъде преследвано по текстове от Наказателния кодекс.

Петър Желязков стана известен преди повече от година, когато изгоря къща в Болярово, която е била негова, но била продадена от банката заради непогасен кредит. Тогава основен заподозрян за палежа бе Желязков.

Според мъжа обаче той е бил измамен, а над неговото семейство се извършвал „тормоз, поръчкови убийства и грабежи, прикривани от прокуратурата”. По думите му „полицаи и съдии са изтеглили кредитите с фалшифицирани документи”, а имотът бил „подпален от двама полицаи”.

Вчера Желязков отишъл при окръжния прокурор Иван Ванчев, за да му подпише документ, с който  да му бъдат върнати „отнетите с измама имоти”.

В предверието на прокурорския кабинет обаче той започнал да буйства, да рита и блъска по вратата на Иван Ванчев, което принудило служителките да извикат полиция. Пристигналите на място полицаи му сложили белезниците и го отвели в ареста.

Според версията на Желязков обаче той кротко си чакал да бъде приет от окръжния прокурор, когато дошли униформените и се нахвърлили върху него с юмруци и ритници.

Според местни прокурори Петър Желязков вероятно има известни психически отклонения, но не е освидетелстван от психиатър. Така че срещу него може да бъде възбудено наказателно производство.

По указанията на съда това трябва да стане по чл. 325 ал. 1 от Наказателния кодекс – за грубо нарушаване на обществения ред и демонстративно пренебрегване на обществените норми. Ако бъде признат за виновен, Желязков може да отнесе до 5 г. затвор, докато максималното наказание по Указа за борба с дребното хулиганство е до 15 денонощия задържане в поделенията на МВР.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини