От х:

Днес в x:

Предсрочна ваканция заради земетресението

Децата не заспаха цял следобед. Лежаха в леглата с дрехите

Трите училища в Симеоновград излязоха в предсрочна пролетна ваканция заради земетресението, което удари града днес около 10.30 часа. Магнитудът на труса бе 3.8 по скалата на Рихтер, а час по късно последва и втори със сила 2.5 по Рихтер. И двата труса са се усетили най-силно в Симеоновград, и втрещили жителите на града.

Населението масово е наизлезло от домовете си очаквайки по силни земетресения. Най-адекватно са реагирали в единствената детска градина-ЦДГ Зорница. Госпожите са облекли децата и под строй са ги изкарали от сградата. Малчуганите охотно изпълнили указанията. За тях било нещо като шоу. "Чухме гръм, помислихме че е бомба", жизнерадостно обясни 5 годишен малчуган.

След близо два часа престой навън, децата все пак се върнали в градината, но госпожите са ги накарали да спят с дрехите следобяд.

Учебните часове в трите симеоновградски школа са били прекъснати, децата масово са избягали по домовете си, като зарязали учебни пособия и лични вещи. Следобяд част от тях са се върнали да си ги вземат, но родителите им категорично обявили, че няма да ги пуснат на училище. Местната просвета разрешила пролетната ваканция да почне от днес вместо както е заложено от утре, 30 март.

Кметицата на Симеоновград Милена Рангелова и свикала спешно заседание на кризисния щаб на общината. Ще бъде осъществявано денонощно дежурство за следене за вторични трусове. В яслите и детските градини, децата ще спят с дрехите в следващите два дни, за да са готови за незабавна евакуация. Има готовност за организиране на евакуационни пунктове.

Подробности от мястото на събитието вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини