От х:

Днес в x:

Сменят ключова детска ваксина

Инфанрикс е вече подобрена и е 5-валентна

Ключовата за детската имунизация ваксина Пентаксим ще бъде заменена с нова подобна, но на друг производител, анонсираха хасковските лични лекари. Вместо прочулата се с липсата си безплатна петвалентна ваксина/срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца/, на бебетата ще бъде инжектирана познатата инфанрикс. Тя бе използвана в детският имунизационен календар и преди, но отпадна защото бранеше само от три болести-дифтерия, тетанус и коклюш. Това обаче ще е подобрена версия. "Няма нищо общо със стария инфанрикс. Добавени са убити щамове на полиомиелит и хемофилус инфлуенца" разясни главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова. "Новата ваксини е напълно съвместима със досегашната пентаксим. Имунизацията с нея е съвсем равностойна и спокойно завършва имунитета и на деца започнати с пентаксим" потвърди и детският лекар д-р Марио Янакиев, който е с една от най-големите практики в региона.

Пентаксим в Хасково няма от 28-ми ноември миналата година въпреки че ваксината е част от безплатния и задължителен имунизационен календар. Причината е че е извършен нов търг за доставчик на петвалентна ваксина. Той е спечелен от "Глаксо смит клайн", чиято инфанрикс заменя пентаксима на Авентис.

Първата пратка от новата ваксина вече е разпределена сред хасковските джипита. До дни пристига и втората която ще покрие нуждата на бебетата от града и региона.

Петвалентната ваксина се поставя през 2, 3, 4-я месеч след раждането на детето плюс реимунизация на13 месечна възраст. Цените на свободния пазар са съпоставими с досегашните на пентаксима-около 50-60 лв. Подобрената инфанрикс обаче още не се намира в хасковските аптеки, показа проверка на Haskovo.net.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини