От х:

Днес в x:

„Климент” прогони Хелоуин с кукери

Климентовци изгониха зимата и хелоуин

Кръстоносен поход в защита на българските традиции обяви хасковското училище „Климент Охридски” на днешния празник Сирни Заговезни. Освен традиционното искане на прошка, празникът изисква българите да се маскират за да прогонят зимата. „На този ден официално се маскираме като кукери и гоним духове, вили, самовили и всякакви лошотии. Не на някакъв си Хелоуин”, разпалено обясни директорката Гинка Райчева.

Идеята да върне децата към изконните български традиции дошла по време на последния Хелоуин празнуван от децата в училището. Райчева видяла че учениците и, са масово маскирани, макар че никой нямал представа защо го правят. Директорката се зарекла да прогони елементарното подражателство с връщане към нашенския празник. Който се оказа значително по интересен за децата. Стотици климентовци

днес се маскираха и прескачаха ритуалният огън за здраве. Избраха си и Кукер №1-Марин от 1-ви б клас. После поведени от него и облечената с народна носия директорка, заляха улиците на Хасково на път за вкъщи. Там „мисията” им е да убедят родителите си да празнуват. Защото от утре почват великденските пости и християните се подлагат на редица ограничения.

Традиционното прескачане на огъня за здраве
Гинка Райчева/като Баба Яга/ поведе хорото край огъня
После награди най-страшния кукер-Марин от 1 Б клас
После "пленена" от собствените си кукери пое по улиците на Хасково
В Климент върнаха българското
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини