От х:

Днес в x:

Европа ни отказва яйцата. Не били снесени хуманно

Правителствени експерти бяха категорични-или фермите се модернизират или се закриват

Ако до 31-ви декември 2011-та година, българските ферми за кокошки- носачки и свинеферми не се съобразят с изискванията за хуманно отглеждане на животните, продукцията им няма да бъде закупувана от Европейския съюз. И понеже сме в него, и България няма право да купува яйцата и месото от тези стопани. Това заявиха от министерството на земчеделието и храните на среща с над 130 земеделци и животновъди от региона в хотел Европа.

„Хуманизацията“ изисква основна модернизация на фермите която да засегне отглеждането и третирането на животните. Например кокошките носачки трябва да са в уголемени клетки, в които птиците да са не повече от 9 броя на метър кацалка. Кацалките трябва да бъдат без остри ръбове. Да има компютърна система за управление на фермата, механизирана система за събирането на яйцата, за храненето и поенето на носачките.

Според наредба 21 на ЕС пък, в свинефермите пък трябва да има изрядна хигиена. Отпадъците да се оползотворяват, храненето на животните да се автоматизира.

След 31-ви декември няма да се купува мляко от крава която е била лекувана с антибиотици. Млякото ще отговаря на затегнати изисквания по отношение на микробиологията, съхранението и транспорта.

За да се равнят по европейският ред, държавата е открила 5 финансови мерки, чрез които селските стопани ще могат да се модернизират. Минималните пари по проектите са 3 500 евро, максималните 1.5 млн евро.

Тези пари всъщност ще се възстановяват на стопаните направили инвестиции за модернизация. Възстановяването е до 75 % от целия бизнес план на инвеститора.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини