От х:

Днес в x:

Идат мощите на св. Харалампий

Тази есен Пловдивския митрополит Николай донесе в Димитровград частица от Кръста Господен

Мощите на св.Харалампий- закрилникът на пчелите и пчеларите ще посрещне димитровградското село Черногорово на 9 февруари. Ще ги донесе лично Пловдивският митрополит николай, който тази есен донесе в Димитровград частица от Кръста Господен, каза за Dimitrovgrad.bgvesti.net протоерей Георги Тодев от храм "Св.Димитър".

Посрещането и празненствата ще протекат изцяло в село Черногорово на 9 и 10 февруари. Първият ден от 16.30 часа в местното читалище ще се открие изложба, организирана от Историческия музей в Димитровград. Час по-късно на централния площад в Черногорово ще пристигне митрополит Николай с мощите на светеца. Литийно шествие ще отведе множеството до местната църква, единствена в общината носеща името на св.Харалампий.

Там от 18.00 часа ще започне Велика вечерна служба в чест на св.Харалампий, отслужена от дядо Николай. В деня в който се тачи името на светеца, закрилник на пчеларите - 10 февруари ще има утринна и заедно с това златоустова литургия в храма в Черногорово. На обяд в двора на църквата среща ще си дадът миряни, свещеници и пчелари от димитровградско. Засега се превдижда мощите на св.Харалампий да останат в Черногорово само на 9 и 10 февруари, каза отец Георги.

Св.Харалампий е закрилник на пчералите и пчелите и лечител

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини