От х:

Днес в x:

Хасковския шап - кьорфишек. Отмениха забраните за търговия с месо и мляко

Търговията отново е разрешена

След повече от седмица проверки из хасковско не е открит нито един случай на шап в областта. Няма дори и съмнение за мор по животните, потвърди началникът на РВМС д-р Джамил Читов. Той информира че само преди минути при него е пристигнала заповед RD 11-34 на министър Мирослав Найденов с която се отменят забраните за износ на месни и млечни продукти, както и суровина от територията на областта към други региони на страната и чужбина. Тя бе наложена в началото на седмицата и предизвика буря от недоволство сред преработващата индустрия в региона, чийто бизнес е предимно в други краища на България. Вносът на салами и млека обаче остана разрешен, което породи съмнения за корпоративни интереси в бранша.

Забраните за транспорт на живи животни обаче остават, като превантивна мярка срещу болестта. Шап в България все пак има, но само в община Малко Търново, Бургаски.

Остават ограниченията да не се пасът животни до 300 метра от пътните артерии на областта и близо до границата. Забранен остава и ловът. Той обаче и по принцип си е забранен до февруари. Авджиите окачиха чифтетата още миналата седмица.

Г.Христов

Суровината и продуктите са изчистени от съмнения за шап
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини